Search This Blog

Friday, November 30, 2012

Романтизмот во Англија - Бајрон,Шели,Китс

Кликни на сликичката за зголемувањеЈОХАН ВОЛФГАНГ ГЕТЕ - РОМАНТИЗАМ


Двојници

C. Julius Caesar,February 44 BC  


Durante degli Alighieri,  c. 1265–1321  
Значи факт е дека постојат тони „антички „ монети.Погледнете го ова погоре и кажете дали нормален човек не би се посомневал во нивната„автентичност„.


Monday, November 26, 2012

Но Атхенс Но Веек Но Нотхинг

Во првиот модерен „атлас„ од 1570 го има Скопје а ја нема Атина. Ја има Троја но ја нема Атина. Го има Штип,но ја нема Атина. Море и Кратово го има бе. Зачудувачки но вистинито.

Абрахам Ортелиус „Театарот на земјината топка „ Theatrum Orbis Terrarum„(кликни на линкот).

Прашањето за непостоење на „античката„ Атина во 16 век е исто толку загадочно како прашањето дали одмарале и што всушност правеле античките Грци и Римјани во Недела (се мисли на денот) ако немале седум дневна недела (како што можеби немало до 16 век бидејќи во булата со која се наредува „грегоријанската„ реформа Папата вели „да се одземат од месец октомври на тековната 1582 година 10 дена и тоа од третиот ден пред ноните (5 октомври) до претходниот ден на идите (14 октомври)„ ) .

Значи Римјаните имале а Грците немале календи се до 16 век?А што имале?

Ова едноставно прашање за тоа од кога потекнува именувањето на деновите во неделата и недела од 7 дена е толку заплеткано што оди вака. Кобожем античките Грци имале седумдневна „недела„ а деновите ги именувале според античките седум планети, видливи со голо око, односно според „боговите„: Сонце,Месечина, Арес, Хермес, Зевс, Афродита и Хронос.

Латините пак имале 8(9) дневна недела (со 8-от како пазарен ден) но меѓу 1-3 век „грчката„ недела од 7 дена толку им се допаднала што ја превзеле а потоа сите понатаму копирале од „Римјаните„.Или така некако. Неверојатно.

Папата Гргур кој правел реформи на календарот на Цезар микако ли не можел да каже „одземете ги деновите од 5ти до 14ти октомври„ во 16 век?Не можел затоа што 

Или како тоа „античките„ императори во раката држеле глобус ? Нели земјата тогаш била плоча на три кита? Или не? Како минува времето „античките„ се повеќе стануваат  исти и подобри од „средновековните„. На пример , откриен е нов Птоломеј. Се разбира во ракопис од 14 век. Човеков за јулијански календар нема појма  но барата со астрологија и се занимава со хронологија како да живеел во 16 век. Нема научно-културна еволуција на човештвото. Што знае Ветиус Валенс  што се 14 века.Земал напишал.

Антички император држи „Глобус некруцигер
Нејсе.