Search This Blog

Friday, December 30, 2011

Ап(e)олон китаристот бил машко или женско?

Кога ќе го видите Аполон Барберини не може да не се замислите дали фигурата со големи гради е всушност фигура на жена.Феминизираноста на Аполон е наводно оправдана со некој грчко-римски култ кон феминизорана естетика.Дури и да е така, градите на Аполон Барберини се корпа Ц.А тоа веќе не е феминизираност,туку едноставно-женственост.

Зборот Аполон ( Ἀπόλλων,Απέλλων,*Απέλjων-Апојон,Апејон,Апељон) е со непозната етимологија.
                                                                   Appolo Barberini

Аполон Барберини има и малку чудна фризура.Не знам како се вика гнездото на врвот на главата ама неодоливо асоцира на нешто друго :


Астарте (3-2 век ПНЕ)

                                                                    Иштар 2800-2300 ПНЕ


Астарте 3-2 век ПНЕ
Apollo Citharoedus

Изгледа дека е машко

Аполо опишан од нашиот пријател Ликијан


Sleeping ApolloВо Делфи,Аполон е славен како убиец на Пито (змијата)

Аполон го убива Питон и...аррр.....крокодилот?

Обожување на Аполон(среден век?)

Храмот на Аполон во Делфи

Аполон,троножникот од Делфи и Питон,сребрен статер( 5 век ПНЕ ?)

(Свети)Аполон го убива змејот

Аполон e Пајан  (παιών или Παιᾶν),бог доктор.Тоа може да се види од „хомерските химни„:
Аполон „ лечел„ со „баење„, како што кажува и неговото име ,микенското
„Pa-ja-wo„ (παιών:допира).

(ll. 287-293) `На ова место мислам да изградам славен храм
да биде пророчиште за луѓето,и тие овде секогаш ќе ми носат
совршени хекатомби*, и оние кои живеат на богатиот Пелопонез и
луѓето од Европа и островите миени од бранови,
м одговорам без грешка,одгов
кои доаѓаат да ме прашуваат. И јас на сите ќе иарајќи им во мојот богат храм.'
а, Феб Аполон ги постави наоколу темелите
широки и многу драги на бесмртни
(ll. 294-299) Кога тој го рече о вте богови,им постави темел од камен . 
целиот храм од изделкани камења,
да биде опеан засекогаш .
И безбројни племиња на луѓе го изградија

(ll. 300-310) Но во близината течеше сладок поток,и таму со силна стрела господарот,синот на Зевс, го уби потечениот,голем ,женски змеј,бесно чудовиште кое сакаше да создаде многу несреќи на земјата,на самите луѓе или нивните тенконоги стада,бидејќи таа беше многу крвава чума.

Тоа беше таа која еднаш го доби од со злато овенчаната Хера и 
го донесе убиствениот,суров Тифаон ,да биде чума за луѓето.
*хекатомбе-жртва од 100 говедаTuesday, December 27, 2011

Битката кај Филипи 42 г ПНЕ

                                                                          Легионер
По смртта на Цезар, Брутус и Касиус (двајцата главни конспиратори,наречени Либератори ) заминуваат од Италија и воспоставуваат контрола врз источните провинции (од Грција и Македонија до Сирија) и врз сојузничките источни кралства.

Во Рим двајцата главни лидери на Цезар (Антониј,Октавијан и Лепидус) кои ја контролирале скоро целата западна армија,ја поразиле опозицијата во сенатот и го воспоставиле вториот триумвират.Една од нивните задачи била да ги уништат Либераторите,не само за да ја повратат целосната контрола врз Рим туку и да се одмаздат за смртта на Цезар.

Триумвирите решиле да го остават Лепидус во Италија,а двајцата главни партнери на триумвиратот (Антониј и Октавијан) со своите најдобри трупи (28 легиони, отприлика 140.000 војници ?!)да заминат за Северна Грција.Тие ја превезле армијата преку јадранското море и испратиле извидница од 8 легиони (40.000 војници) по Виа Игнација, со намера да ја бараат војската на Либераторите.

                                                             Бојното поле крај Филипи

Извидницата минала крај градот Филипи во (источна Македонија) и завзела позиција во тесниот планински премин. (Филипи е град основан од Филип Македонски во 356 г ПНЕ, посетен од Апостол Павле во 50 г НЕ на повик на македонката Лидија , со 7 различни цркви изградени од 4-6 век , уништен од земјотрес во 7 век , освоен од бугарскиот кавхан Исбул во 9 век, центар на трговијата и производството на вино во 12 век, освоен од Србите во 13 век , освоен и од отоманите во 14 век и комплетна руина во 16 век која се користела као рудник и каменолом од Турците. Името на градот наводно се задржало во турското село кое се наоѓало во близина , наречено Филибеџик-„мал Филипи „подоцна исчезнато а на негово место се појавило грчко село со истото име(?)Археолошки прв пат градот е опишан во 1861 а првите ископувања се направени во 1914)

Војската на Антониј ја следела извидницата додека Октавијан се задржал во Драч поради лошото здравје (кое го следело за време на целиот поход на Филипи).Триумвирите го преминале Јадранското море со своите главни сили но понатамошниот премин и комуникација со Италија им биле попречени од доаѓањето на големата флота на адмиралот на Либераторите Ахенобарбус (130 бродови.?!)

Еден легион во тоа време имал околу 5000 војници.Армијата на триумвирите се состоела од 19 легиони (останатите заостанале, но тоа се добри 95.000 војници ) и 33.000 коњаници.

Либераторите имале 17 легиони (не се лоши-85.000 војници),17000 коњаници и 5000 стрелци со лак и стрела на источен начин.

Веројатно легионерите не ја добивале наградата во кеш.Во спротивно,би имале голем проблем.

                                                                       Денариуси

Касиус ги охрабрил своите војници со плата од 1500 денариуси (вкупно 6 кг, во времето на Август .1 денариус= 3,9 гр ) за секој легионер (тоа се 25 500 000 денари во време кога не постоеле книжни пари односно 100 тона сребрени метални пари) и по 7000 (27,5 кг) за секој центурион ( значи уште 5 950 000 денари односно уште 23,5 тона пари).

Ако сидрото на Титаник кое тежело 15 тона го влечеле 20 влечни коњи, парите (пред да бидат поделени на војниците) би морале да бидат пренесени со помош на најмалку 180 коњи на коли со носивост од 15 тони (можеме да си ја замислиме брзината на нивното движење) ,или повеќе коњи на коли со помала носивост.

                                                        Влечење на сидрото на Титаник

Откако моралот на војската опаднал после втората битка, било понудено да се поделат уште по 6000 денари за секој војник (23,5 кг) и 25 000 денари (97,5 кг) за центурион.Ако претпоставиме дека и овие пари биле во близина за делење, морало да се пренесат уште многу, многу тони.Веројатно овие тони пари се наоѓале во трезорот во Храмот на Сатурн.                                   Остатоци од Храмот на Сатурн,трезорот на античкиот Рим

Иако точниот број на војници никаде не е прецизиран, современите историчари сметаат дека од двете страни имало по 100 000 војници.Значи,вкупно 200 000 војници.(?!)


На крајот победиле триумвирите.Касиус бил убиен во првата битка а по втората Брутус се повлекол со околу 4 легиони и на крајот извршил самоубиство.

Антониј останал на Истокот во врвот на својата слава а Октавијан се вратил во Италија со тешка задача да пронајде доволно земја и пари за легионерите од Истокот кои ги вратил со себе иако дел од војниците останале и таму си формирале римска колонија (Colonia Victrix Philippensium ).

БИТКАТА КАЈ ФИЛИПИ НА ВИКИПЕДИЈА(АНГЛИСКИ)

Амфитеатарот во Филипи

Руините на Филипи според цртеж од 1861.
Забележете ја облеката на луѓето долу лево.
Wednesday, December 21, 2011

Никита Михалков

Неколку денови од животот на Обломов (1979)

Изгорени од сонцето (1994)Државен советник(2005)

Античките Македонци имале пажеви?

Дека Аријан е средновековен автор,роден можеби десет века подоцна од 2 век НЕ докажува  делот од Анабазис каде се опишани" македонските пажеви" .
Добро ни се познати средновековните пажеви,деца до 14 години кои му помагаат на витезот и се учат на витешките вештини.Позната ни е и паж фризурата.

Па, ред е да се запознаеме и со „античките пажеви„.ГЛАВАXIII.Заговор на пажевите.


Беше обичај воведен од страна на Филип, синовите на оние Македонци кои уживаа високи функции, штом стасаат во пубертетска возраст , да бидат избрани да му служат на кралот, на неговиот двор.На овие млади луѓе им се доверуваше прислужувањето на кралот, и заштита на неговото тело додека спие.
Секогаш кога кралот јаваше, некои од нив ги водеа коњите од слугата кој беше задолжен за грижата за коњите, и ги носеа до кралот, а други му помагаа на кралот да се качи на коњот во персиски стил.
 Тие исто така беа придружници на кралот при загревањето за лов. Меѓу овие млади луѓе беше и Хермол, син на Сопол, кој го ангажираше својот ум со проучување на филозофијата и го негуваше дружењето со Калистен за оваа намена.

Кружи една приказна во врска со овој младич за тоа дека еднаш во лов, дива свиња го нападнала Александар, и дека Хермол ја пресретнал со фрлање копје кон ѕверот, со кое бил поразен и убиен. 
Но, Александар, откако ја загубил можноста да се истакне себеси ,тргнувајќи премногу доцна во напад, бил огорчен на Хермол, и во својот гнев наредил да биде исшибан пред очите на другите пажеви, а исто така му го одземал и коњот. 
Овој Хермол, разочаран од срам кој го доживеал, му рекол на Сострат, синот на Аминта, со кој биле на иста возраст и интимни и доверливи пријатели, дека животот ќе му биде несносен ако не може да му се одмазди на Александар за навредата.
Тој лесно го убедил Сострат да му се приклучи во потфатот, бидејќи му бил многу приврзан.Тие ги врбуваа во своите планови и Антипатар, синот на Асклепиодор, кој беше вицекрал на Сирија, Епимен синот на Арсе, Антикле синот на Теокрит, и Филота син на Карсис од Тракија.
Потоа, тие се согласија да го убијат кралот , напаѓајќи го во сон, ноќта кога за ноќна стража ќе дојде редот на Антипатар.Некои велат дека случајно се случило Александар да пие до зората, но Аристобул го запишал следново: некоја жена од Сирија , која била инспирирана од божествата, го следела Александар наоколу.

Прво таа била предмет на шега на Александар и неговите дворјани, но кога се видело дека нејзината инспирација е вистинска, тие повеќе не ја третирале со потсмев, туку и било дозволено да има слободен пристап до него и ноќе и дење и често да стои крај него, дури и кога спие.И навистина по тој повод, кога тој се повлекувал од пиење таа го сретнала, под инспирација на божеството, и побарала од него да се врати и да пие цела ноќ.

Александар, мислејќи дека има нешто божествено во предупредувањето, се вратил и продолжил со пиење и на тој начин потфатот на пажевите пропаднал.Следниот ден, Епимен, синот на Арсе, еден од оние кои учествувале во заговорот, му раскажал за потфатот на Харикле , син на Менандар, кој станал негов доверлив пријател и Харикле тоа кажал да Еурохле, братот на Епимен.

Еурокле пошол во шаторот на Александар и му ја раскажал целата афера на Птоломеј, синот на Лаг, еден од доверливите телохранители.Тој му кажал на Александар, кој наредил оние чии имиња биле споменати од Еурохле да бидат уапсени.Овие, подложени на измачување, го исповедале својот заговор, и ги спомнале и имињата на некои други.


Monday, December 12, 2011

Карта на светот 1480Македонија е на средина на десната долна четвртина .Спроти Грција.Веднаш до Полска.И Венеција.


Даниил Хармс-Чушь

Я сидел на одной ноге

Я сидел на одной ноге,
держал в руках семейный суп,
рассказ о глупом сундуке
в котором прятал деньги старик - он скуп.
Направо от меня шумел тоскливый слон,
тоскливый слон.
Зачем шумишь?
Зачем шумишь?- его спросил я протрезвясь
- я враг тебе, я суп, я князь.
Умолкнул долгий шум слона,
остыл в руках семейный суп.
От голода у меня текла слюна.
Потратить деньги на обед
я слишком скуп.
Уж лучше купить пару замшевых перчаток,
лучше денег накопить на поездку с Галей С.
за ограду града в лес.

Јас седев на една нога

Јас седев на една нога
Јас седев на една нога,
во рацете ја држев семејната супа,
расказ за глупиот ковчег
во кој старецот ги криеше парите -тој е скржав.
Надесно од мене вревеше
тажен слон,
тажен слон.
Зошто вревиш?
Зошто вревиш?- го прашав трезвено
-јас сум ти непријател, јас сум супа,јас сум кнез.
Замолкна долгата врева на слонот,
истина во рацете семејната супа.
Од глад ми потекоа лиги.
Да потрошам пари на ручек
Премногу сум скржав.
Туку, подобро е да купам чифт велурни ракавици,
подобро е да соберам пари за
паување со Гала С.
зад периферијата на градот в шума.


Галине Николаевне Леман-Соколовой

На коньках с тобой Галина
на котке поедем мы
О холодная Галина
в центре маленькой зимы!
Ты Галина едешь ловко
Хоть и грузна на подъём.
Пусть покоится головка
Твоя головка на плече моём
Я-же еду безобразно
рылом стукаюсь об лёд
ты-же милая прекрасно
едишь соколом в перёд.

3 января 1930

На Галина Николаевна Леман -Соколова


На лизгалки Галина
на лизгалиштето ќе појдеме ние.
О студена Галина
во центар на малa зима!
Ти Галина лизгаш вешто
Но тешка си на исправање
Нека се одмори главчето
Твоето главче на моето рамо
Јас пак лизгам безобразно
со муцката се чукам в лед
ти пак мила прекрасно
лизгаш како сокол напред.


30 јануари 1930Даниил Хармс

[17 декабря 1905 - 2 февраля 1942]

Даниил Иванович Хармс (настоящая фамилия – Ювачев) записал в 1937 году в дневнике свое эстетическое кредо: «Меня интересует только "чушь", только то, что не имеет никакого практического смысла. Меня интересует только жизнь в своем нелепом проявлении. Геройство, пафос, удаль, мораль, гигиеничность, нравственность, умиление и азарт - ненавистные для меня слова. Но я вполне понимаю и уважаю: восторг и восхищение, вдохновение и отчаяние, страсть и сдержанность, распутство и целомудрие, печаль и горе, радость и смех».


"Јас се грижам само за" глупости ", само за нешто кое  нема практично значење. Јас само се грижам за животот во неговата апсурдна манифестација.Херојство, патетика, моќ, морал, хигиена, етика, нежност и восхитеност - за мене се омразени зборови. Но, јас потполно разбирам и почитувам: опејување и обожување, инспирација и очај, страст и воздржаност, сладострастие и целомудрие, болка и тага, радост и смеа "

Македонија на страниците на српска „Политика„ 1904 (дел 1)