Search This Blog

Friday, December 28, 2012

Библиски глупости

Покрај тоа што во Библијата има повеќе од 1001 контрадикторност во неа има и тешки нелогичности за кои е сосема неразбирливо како се протнале во„најстарата„ света книга.

На пример ,можеме да прифатиме дека Бог пуштил потоп на земјата и дека Ное со своето семејство се спасил ,земајќи со себе по еден пар животни од секој вид за да може потоа повторно да се размножат .

Но,не рекол дека ќе создаде нови животни. Видете како размислувал средновековниот ум.

БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА 
Глава  8  

19 И сите животни, сите лазачи, сите птици - сите созданија што се движат по земјата - излегоа од бродот, вид по вид.

20 И Ное Му изгради жртвеник на Господа; зеде од секое чисто животно и од секоја чиста птица и принесе на жртвеникот жртви паленици.

21 Господ го помириса пријатниот мирис и рече во Своето срце: „Никогаш повеќе нема да ја проколнувам земјата заради човекот; зашто човековите мисли се лоши од неговиот почеток; ниту некогаш ќе ги уништам сите живи суштества, како што направив.  

Значи Ное се измачил да спаси по еден пар животни:мајка и татко жирафа,мајка и татко слон,мајка и татко носорог,мајка и татко гулаб итн,за да може потоа да остават потомство.

Немале сите таква среќа.Веднаш штом излегле од бродот Ное на жртвеникот го цвикнал  таткото на „чистите животни„ како жртва така што кутрите женки останале без партнер за продолжување на родот.


Мозаик од базиликата Свети Марко во Венеција,13-14 век

Нема градење на никаква „арка„ (брод-ковчег) без средновековна пила.Илустрирано со мозаикот во базиликата Свети Марко во Венеција,13-14 век

Ное жртвува од СЕКОЕ „чисто„ животно по едно.мозаикот во базиликата Свети Марко во Венеција,13-14 век.

Највреден запис во „првата книга мојсеева„ преведена како „Битие„ или „Генеза„ а со оригинален назив    бил најстариот закон на земјата

Се знае,око за око ,заб за заб ,крв за крв односно „крвната одмазда„.

БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА
Глава  9 
   

5 А за вашата крв, за вашиот живот, ќе барам сметка: ќе ја барам од секое животно; и од човекот за неговиот брат; ќе барам сметка за човечкиот живот.
6 Кој пролее човечка крв, Човек ќе ја пролее неговата крв! Зашто Бог го создаде човекот Според Својот образ.
 7 А вие, плодете се и множете се, наполнете ја земјата и подложете ја под себе!”

Немало судии,трибунал ,ова она.

Thursday, December 27, 2012

Античка таписерија

Еден од начините да дознаете како е фалсификувана историјата е да пребарувате обично-необични поими во  „античките пишани извори„.
На пример зборовите: кола , кочија, чаша, макара, чекрек, тепих, тули, час, часовник ,итн.
Нешта кои денес  изгледаат како секојдневна работа но биле мислена именка за 90% Македонци (и поголем дел од светот )  во 19-20 век а да не зборуваме за 18,17,16,15 и така натаму се до Адам.

Изборот ми падна на зборот „таписерија„ .Зошто?

Во средниот век (15-16 век)  вештината на ткаење го достигнала нивото на кое може да се изработи текстил кој раскажува приказна,практично- „слика од конец„.

Аристократијата која можела да си го дозволи овој луксуз -тотално полудела .Таписеријата била новото сликарско платно.Но ова сликарско платно имало и утилитарна функција.Во огромните средновековни замоци каде било влажно и студено таписериите не само што разубавувале туку и топлеле.Бидејќи просториите биле со гигантски големини, за изработката на овие таписерии,кои биле и завеси и слики и теписи и прекривки, требало да се користат огромни разбои,на нив работеле многу работници  и ова чинело многу. Затоа таписериите се изработувале само по нарачка.Сликите од конец биле приказ на богатството и моќта па за да замислиш дека некој масовно произведувал таписерии за продажба со векови пред или во времето на Исус (пред 20-тина векови ) треба да си голем морон.

Да не влегле таписериите во мода веројатно би задоцнила и „индустриската револуција„ која започнала со ставање во погон на првите ткајачки машини.

Како претходно се ткаеле секојдневни ткаенини за облека и кој и каква ткаенина можел да си дозволи знаеме од нашите баби и дедовци кои до 20 век (а некаде и денес) носеле тн „народна носија„-секојдневна облека која во голем дел сами ја изработувале.Во оваа смисла тие биле поназад и од библиските луѓе.

Дека шарениот текстил бил „чудо невидено„ докажува на пример Хенри VIII гордо „се сликал„ вака


Принцот Едвард,Хенри VIII и Џејн Сејмур околу 1545 година(16 век).Зад кралскиот престол -раскошна таписерија

Бидејќи сите до еден „антички автори„ се деца на „ренесансата„ не е чудо во својот восхит кон шарената таписерија тие несакајќи да „се издадат„ .Колку и какви кукавички  јајца положени на таписерија сум фатил ќе видите сега.

1.Хомер 850 г п.н.е

Дека Хомер не можел да се појави пред средновековните патувачки трубадури е повеќе од јасно и не само затоа што „ОДОС„ (на „словенски„ одам,ходи) има корен во библиско-античко- еврејско-арапскиот збор ХДМ-оди-Ὀδυσσεύς или латински Ulyssēs (слично на пример на нашето „улица„ кое на грчки се вели „одос„).  Одисеј се враќа на Итака и итро разговара со својот татко да види дали тој ќе го препознае

Hom. Od. 24.3
Верувајте ми кога ви велам дека овој човек еднаш дојде  во мојата куќа додека уште си бев во мојата земја и никогаш кај мене не дошол човек кој повеќе сум го засакал.Тој ми рече дека е од Итака и дека неговиот татко се вика Лаерт, син на Арцесиус. Го пречекав домаќински и на располагање му го ставив  изобилството на мојата куќа а кога си замина му ги дадов сите ВООБИЧАЕНИ подароци.Му дадов седум таленти чисто злато, чаша од чисто сребро со изгравирани цветови. Му дадов 12 лесни наметки и исто толку парчиња ТАПИСЕРИИ ,12 еднослојни наметки,12 черги,12 убави мантии и ист број на кошули.

Значи ако занемариме што се е на број кабалистичко -астролошки по 12, „вообичаениве„ работи се чудесно нешто за периодот од пред 2900 години.Особено таписериите.
Хомер и во „Илијада„ исто така пее дека убавата Елена везела огромна таписерија со сцени од тројанската војна за време на истата таа војна.

2.Херодот 484-425 п.н.е

Се раскажува и ваква приказна. Кога Ксеркс избега од Елада, тој му ја остави својата куќа на Мардониус . Павзаниј, гледајќи ја куќата на Мардониус со изложеното злато и сребро и весело обоени таписерии, им нареди на пекарите и готвачите да подготват вечера, како што биле навикнати да прават за Мардониус . Тие ја извршија наредбата, но Павзаниј, кога ги виде златните и сребрени каучи богато тапацирани и маси од злато и сребро, и сета прекрасна послуга на банкетот, беше изненаден од сјајот пред него и на шега заповеда неговите слуги да подготват и вечера во лаконски стил. Кога тој оброк, толку различен од другите, беше подготвен, Павзаниј пукна од смеење и испрати да ги повикаат грчките генерали. Кога овие се собраа, Павзаниј им укажа на начинот на кој е сервирана секоја вечера и рече: "Мажи на Елада, јас ве донесов тука, бидејќи сакав да ви ја покажам глупоста на водачот на Мидијците, кој со вакви услови на живот, како што гледате, дошол тука за да ни ги одземе нашите имоти кои се толку бедни. "На овој начин, се раскажува, дека Павзаниј им зборувал на генералите на Грците.

Зошто сум цврсто убеден дека Херодот е средновековен лажго? Покрај кукавичките јајца положени врз ѕидни таписерии и раскошен тапацирунг на златни сребрени каучи него го предава и изјавата дека има намера да докаже дека територијата на Македонија е „дел од Грција„ а Македонците се Елини.Зошто и кому тој му го „докажува„ ова во 5 век пред Христа?(да напоменам и дека „книгата„ на „Хер-одот„ те „Кир-одотус„-„господинот што одел  насекаде„ а која се однесува токму на Македонија е „изгубена„).

Mакедонија е библиско-арапско име кое значи „напаѓа ,навлегува„ а тоа овој „антички лажго„ не го знае.Или Херодот е ренесансен или библијата е пишувана во ренесансата.Или двете.Четврто нема.


מ ג י ד ו

МГИДУ

א ר מ גדון

АРМГДУН


Цитати од Стариот завет за илустрација.Новиот завет не го земаме предвид бидејќи е подоцнежен апокриф кој може разумно да се датира најнајнај-рано во 9 век од нашата ера.
Исус Навин: 17:11 На Манасиј му припаѓаа во Исахар и во Асир; Вет-Сан со своите села, Ивлеам со своите села, жителите на Дор со своите села, жителите на Мегид со своите села; и така: три подрачја. 

Судии: 1:27 Манасиј не ги освои Вет-Сан и неговите села, ни Тахана и нејзините села. Не ги изгони ни жителите од Дора и од неговите села, ни жителите на Ивлеам и на неговите села, ни жителите на Мегида и на нејзините села. Така Ханаанците останаа и живееја во земјата. 

1 Цареви: 4:12 Вана, синот Ахилудов, во Тенахом и во Мегидон, и во сиот Вет Сан, што е покрај Сартана подолу од Езраел, од Вет Сана до Авел Меол, и до преку Јокмеам. 
9:15 Вака беше со принудната работа што Соломон ја создаде за да ги изгради Господовиот Дом, својот дворец, Милон и ѕидовите на Ерусалим, Хасор, Мегидон и Гезер. 

2 Цареви: 23:29 Во негово време фараонот Нехаон, египетскиот цар, тргна против асирискиот цар, на реката Еуфрат. Царот Јосиј тргна пред него, ама тој го уби во Мегидон, при првата средба.  
23:30 Неговите слуги му го пренесоа телото со кола од Мегидон, го префрлија во Ерусалим и го погребаа во неговата гробница. Сиот народ на земјата го прими Јоахаз, синот Јосиев; го помазаа и го прогласија за цар место неговиот татко.
1 Летописи: 7:29 Во рацете на Манасиевите синови беа Вет-Сан со своите села, Танах со своите села, Мегидон со своите села, Дор со своите села. Во нив живееја синовите на Израеловиот син Јосиф.

Захарија: 12:11 Во оној ден ќе настане голем плач во Ерусалим, како плачот во Ададримон, во Мегидонската Рамница. 

Судии: 5:19 ”Дојдоа цареви, војуваа, бој водеа ханаанските цареви, во Танаха, во Мегидската Вода(?), но не добија ни малку сребро.

Исус Навин: 12:21 танашкиот цар, еден; мегидскиот цар, еден; 

2 Летописи: 35:22 Но Јосиј не го одврати лицето од него, туку се охрабри за да се бие со него; не послушувајќи ги Нехаовите зборови од Божјата уста, дојде да се бие на Мегидонското Поле

2 Цареви: 9:27 Кога јудејскиот цар Охозиј го виде тоа, избега кон Вет Хаган (Градинска Куќа), но Јуј го гонеше и нареди: „Погубете го и него во колата!” Го ранија во колата на брдото Гур, што се наоѓа кај Ивлеам. Но избега во Медигон, и таму умре. 

Откровение: 16:16 И ги собра на местото на еврејски наречено Армагедон” (Рид на Мегидо)
3.Плаут 254-184 п.н.е

Pl. Ps. 1.2

Сега, значи, освен ако сите не обрнете внимание на ова обвинение, ако не ги отстраните поспаноста и мрзеливоста од градите и очите, ќе направам вашите грбови да бидат темелно обележани со драсканици, толку многу што ќе бидат пообоени од кампанијска(!) прекривка и од александриска таписерија од пурпур извезена целата со ѕверови .4.Катулус 84-54 п.н.е.

Овој веќе зашол

Но, овој замок, низ неговите најскриени скривалишта за богатите членови на кралското семејство, блеска во сјај на злато и со сребро. Слоновата коска се белее на седиштата; пехарите светкаат на полиците; целата куќа воодушевува во раскошот на кралско богатство. Поставен во средината на зградата е невестинскиот кревет на божицата, сјајен од индиската слонова коска и покриен со црвено, обоен со розова боја на рибата- школка. Оваа ТАПИСЕРИЈА извезена со фигури на луѓе од античкото (!!!) време со воодушевувачка уметност ја отсликува храброста на хероите.
„Рибата школка„ всушност е полжав тн „Мурекс„ од кој се добивала црвена-пурпурна боја(која денес ја нарекуваме лилава или слично,а нашите стари ја нарекувале „пембе„) која била недостапна за простите народни маси и се користела само украс на  царската облека.

Пурпурна боја од полжавот Мурекс


5.Тит Ливиј 59 п.н.е.-17 н.е


  1. Заробените кралеви, Персеј и Гентиус, со нивните деца, најпрво беа донесени во Рим, и ги ставија во притвор а потоа и другите затвореници, потоа оние од Македонците и главните мажи на Грција , на кои што им беше наредено да дојдат во Рим, бидејќи од овие, не беа повикани со писмо само оние кои  си седеа дома , туку  дури и оние за кои се вели дека биле во дворците на кралевите.

    По неколку дена откако Паулус беше однесен по реката Тибар до градот, во кралска галија со чудесна големина која беше движена од шеснаесет нивоа на весла и украсена со македонскиот плен кој се состоел не само од убави оклопи, ТУКУ И ОД ТАПИСЕРИЈА, која била сопственост на кралот;...

Персеј е македонскиот крал а Гентиус-илирскиот.Победени од „Римјанинот„Емилиус Паулус.Мила моја мори мајчице.Овој Персеј имал и таписерија како Хенри осми.


6.Плутарх (царот) 46-120 н.е.Александар

Да не знаеш дека е „Плутарх„ ќе се заколнеш дека е „Шекспир во приказни„:


Plut. Alex. 49

Како резултат на ова тој беше уапсен и доведен на испрашување, другарите на царот стоеја наоколу за време на тортурата а Александар слушаше позади една обесена таписерија . Тука, како што се раскажува, слушајќи го Филота како му се заканува на Хефестион со бедни и плачки и молби, тој рече: "Со толку слабо срце си бил, Филота, и така мекушав, како си можел да ставиш рака во ваков голем потфат?„   
Откако Филота бил казнет со смрт, Александар веднаш го испратил и Парменио во Медија, човек чии достигнувања со Филип беа многу и кој беше единствениот од постарите пријатели на Александар, или главниот од нив, кој се заложи за неговиот премин во Азија, а кој од своите три сина, виде двајца убиени на претходната експедиција и сега замина во смрт заедно со третиот.
     
Шекспир „Скротување на фуријата„
         Комбинација на „Плутарх„ , „Плаут„ и „Катулус„
Gre.
First, as you know, my house within the city
Is richly furnished with plate and gold;
Basins and ewers to lave her dainty hands:
My hangings all of Tyrian tapestry;
In ivory coffers I have stuff'd my crowns;
In cypress chests my arras counterpoints,
Costly apparel, tents, and canopies, 

Fine linen, Turkey cushions boss'd with pearl,
Valance of Venice gold in needlework, 

Pewter and brass and all things that belong
To house or housekeeping: then, at my farm
I have a hundred milch-kine to the pail, (360)
Sixscore fat oxen standing in my stalls,
And all things answerable to this portion.
Myself am struck in years, I must confess;
And if I die to-morrow, this is hers,
If whilst I live she will be only mine. 

Често пати учените глави се прашуваат како можел прост човек како Шекспир да испрочита толку антички автори.„Какви бре антички „е точниот одговор на ова главоломно прашање.Веројатно многумина од „античките„ автори препишувале од самиот „Шекспир„.


Колку за илустрација.Еве го нивото на „таписериство„ во 11 век (но и ова датирање не е сигурно).

Таписеријата од Бајо-Безо,Bayeux Tapestry


Таписерија од Гирона ,Шпанија12 век

Детал од таписеријата

Monday, December 24, 2012

Двојници

                                  Папата Пиус IV 1499-1565 виден од Бартоломео Пасароти

                        Гробот на истиот Пиус (Џакопо Медичи). Папата е претставен како „римски император„ ем „понтифекс максимус„

Папата Пус е познат по тн Тридентинско кредо во кое е вклучено и познатото „филокве„ односно дека „светиот дух „потекнува и „од Синот„,наводно „каменот на сопнување„ за спојување на Источната со Западната црква.
Туку, друго ми беше зборот. Ајде што папата Џакопо и е претставен на вечноста како „римски император„ ама па и натписот на гробов е чист „антички„ -со кратенки. А за кого го напишале  натписот кога во 16 век се зачетоците на латинската античка „епиграфија„ т.е. читање на „антички„ натписи кои никој не ги разбирал?
Идиоти.

Гроплан на Папата-Цезар
PIUS .IIII PONT .MAX.FRA.B.FIERI.I
Битс ми

Monday, December 17, 2012

Од која азбука потекнува кирилицата ?

Николај Морозов, Христос, Бог и Слово

Да ја разгледаме од првата гледна точка  еврејската (хебрејска) азбука. Во неа има само 22 букви кои имаат еднакви називи со коптските и грчките(таблица 25)


Установувајќи го нивниот фонетски изговор по аналогија на соодветните азбуки на денес постоечките јазици може да дојдеме до голем број заклучоци.
Самогласната буква АЛЕФ првобитно се читала како А а можеби понекогаш и како О(слично како што денес ние го читаме руското О некогаш акцентирано а некогаш неакцентирано)
УАУ-клин-ец

Самогласката У -која современите полски Евреи ја изговараат како ВОФ се читала во древниот еврејски јазик како германското U или U(И) оставајќи го при читање заедно со другите согласки само својот карактеристичен горен тонски шум,слично како што руското неакцентирано И по самогласка го остава само својот горен тон кој соодветствува на буквата И(Ј).( Од „воина„ се добива „војна„ ).
Ете зошто во еврејскиот јазик се гледа постојан премин на оваа буква во ЈОТА-И.
На ова соодветствува и блискоста на обликот на грчката буква „јота„ со обликот на оваа буква.
Интересно е што оваа фонема ,многу честа во грчкиот во својство на граматички сврзник,согласно на руското И (како на пример во фразата „вол и бик„). Звукот УАУ исто како  и руското И никогаш не стои на почетокот на некој збор ,со исклучок на имиња од странско потекло.Дури и единствениот збор „клинец„(гвозд) 
клин-ец

кој започнува со неа , се изговара како псевдо ВУ(или псевдо УАУ).Нејзината употреба како сврзник соодветствува на италијанското Е и француското Е(иако тоа се пишува ЕТ) а затоа таа фонема можела да се изговара како нискотонското источно Е.Јас овде условно ќе ја означувам како У.

Во грчката азбука таа останала само како знак за бројот 6 на истото место како и во еврејската.Зошто се случило ова ?Очигледно затоа што првичната аритметика дошла кај грците,кои го немале овој звук,со посредство на арапскиот јазиктаков е првиот историски заклучок од компаративната фонетика.

Самогласката ЕЈ
Хет-ограда
современите Евреи ја изговараат како руската согласка Х,но првично во првичниот еврејско-арапски жаргон таа несомнено се изговарала како грчката ЕТА(или ИТА) или како руското Е ( је),чие место таа го завзема во азбуката.

Самогласката ЈОД
ЈОД-рака
првично се изговарала како И и затоа соодветствува на грчката буква ЈОТА.Таа ,би требало,правилно да се изговара со нашиот самогласен звук  И и исто така во слевање со други самогласки често да преминува во согласниот призвук Ј.

Самогласката ОЈН-око
ОЈН -око

по своето место соодветствува на грчкото О а по обликот на славјанското  Е или У. 
Таа веројатно се читала како источното Е, кое и во рускиот ,како што видовме,преоѓа во О во неакцентираните слогови а при слевање со други вокали го остава својот карактеристичен шум  У како во германскиот збор "haus"итн.
Така во еврејската азбука ги имаме сите пет самогласки на италијанскиот јазик ,а за вокалот И кој отсуствува во италијанскиот и другите западноевропски јазици (не исклучувајќи го и латинскиот) не наоѓаме ознака ни во азбуката на Евреите иако тој звук е доста чест во сите источни јазици.
 Како да се објасни оваа грешка? Сметам дека затоа што звукот И се подразбирал во секое слевање на два согласници на пример БН -син,се читало како БИН,или БЕН,читајќи го Е како ниско,субгласно Е кое се приближува кон И.
Не умеејќи да ги изговорат ни тврдите врзивни согласки од видот Б,К,П првите учени ги одбирале секогаш со блискиот кон нив тврд вокал како што на Истокот бил несомнено вокалот  И.така латините ги изговарале своите бук ви како БЕ,КЕ ,ПЕ, итн заменувајќи го И со нискотонското Е.
Но во ваков случај зошто на првите писмени луѓе им требало да го напишат гласот И,на пример во зборот БИН-син и слично?Конечно,од современа гледна точка излегува дека би требало да си изговара не БИН ,туку БИНИ,но првобитното уво било глуво за вакви тенкости.
При општото изложување на антропофониката веќе говорев за подгласници во некои јазици на балканските словени ,наречени од западноевропските лингвисти, кои не умеат да го изговорат, како „ирационален звук„ и за тоа дека ,некои зборови,од типот на бугарскиот збор крх-леб или српското срб-серб се пишуваат со подразбирање на тој звук слично на источното Е или руското кратко И.

Еве зошто и во древно-рабинската писменост за нас словените нема ништо ново.Зошто наместо еден подгласник да ставаме помеѓу две согласки да ги ставаме сите без исклучок западноевропски букви, како и ние да не можеме да го изговориме?

Потврда на мојот заклучок, дека еврејските самогласки првобитно се читале  како то ги читам јас а не така разнообразно како што денес ги читаат современите полски или шпански рабини или караимите (да и тие самите сите ги изговараат различно) се јавува основната и психолошки неоспорна состојба , дека во секоја азбука во мигот на нејзината прва појава секоја ознака соодветствувала на специјален звук. Затоа не треба еврејските самогласки ,како што ги нарекуваат во современите учебници,  да се нарекуваат „гласовни ознаки„ кои може да се читаат различно какошто современите англичани ја изговараат буквата А во разни зборови.И англиската азбука во мигот на своето појавување го задржала тогашиот изговор на зборовите ,кое оттогаш разнообразно се изменило,а особено во однос на самогласката А.

Ова уште повеќе се случило во древно-египетското наречје на арапскиот јазик ,кое  своевремено пропатувало со колонистите и завојувачите во Шпанија ,Сицилија и Јужна Италија и служејќи во средниот век ,под името преселенички(еврејски),општопризнат литературен јазик,слично на латинскиот од епохата на Ренесансата.

Како втора потврда за мојот заклучок се јавуваат сите наши азбуки, кои ОЧИГЛЕДНО ПРОИЗЛЕГУВААТ ОД ЕВРЕЈСКАТА.На таблицата 25 гледаме споредба на сите азбуки.Погледнете во четвртата колона каде е дадена старата руска азбука.При нејзиното востановување сеуште немало фонетски метод на пренос,туку се употребувал соврчено оригинален пренос,за кој веќе говорев во воведот.


Укажувајќи на последователниот ред на напишаните,како овде,букви ,се изговарале фрази (напишани подолу со курзив )


А-   Б-      В

Аз-Буки-Веди

Г           -Д       -Е

Глагол-Добро-Ест


Ученикот ги изговарал овие фрази ,одејќи со показалецот по буквите додека не ги запомни.А потоа го учеле да чита ,научувајќи да ги употребува само првите звуци од овие зборови.


ЗНАЧИ-СЕКОЈА БУКВА ИМАЛА СВОЕ ИМЕ.


Но погледнете во мојата таблица.Во втората колона стои еврејската азбука од која се гледа дека таму,наместо словенските фрази се изговарале други зборови: вол,дом,камила,врата,еве, клинец,анџар(нож),ограда,кожа итн но со еврејски зборови:алеф,бит,гимел,далет,еј,итн.


првобитно,веројатно,сите звуци од азбукатапретставувале предмети а потоа учениците брзо преоѓале на слевање на првите звуци.Подоцна сложените слики се упростиле до непрепознатливост а само нивните имиња останале како сведоци за нивното потекло.


А сега да погледнеме во грчката азбука во колона три од мојата таблица.


Во неа се сочувани сите еврејски називи на буквите иако за Гркот,исто како за Русинот,тоа е само збир на туѓи звуци.


За некаква можност за случајно совпаѓање не може да стане ниту збор.


На еврејскиот АЛЕФ(бик) одговара грчката АЛФА,на БИТ(дом,куќа) одговара БЕТА,на ГИМЕЛ(камила) одговара ГАМА, на ДАЛЕТ(врата) одговара ДЕЛТА итн и тоа Е ИСТО И КАЈ ЕГИПЕТСКИТЕ КОПТИ како што се гледа од називот во заграда бидејќи древните облици на коптските букви се совршено еднакви со црковно-славјанските.


Ова значи дека грчката азбука била едноставно Коптско-еврејска азбука пренесена во Грција и тоа без најмала измена на буквите.


Ова пак,од своја страна,значи дека Грците првобитно ги обучувале нивните еврејски учители а учениците бесмислено ги повторувале називите на буквите без да ја разбираат нивната смисла.Во руската азбука имињата на буквите ги давале славјанските учители ,претходно обучени на странски литературен јазик и тие го упростиле начинот на помнење на буквите со преправање на нивните називи на сопствениот јазик и како што гледаме прилично остроумно.


Еве вака размислувал Николај Александрович Морозов во 1924 година.

За мене пак ,најголемата мистерија секогаш претставувала буквата Б,Бета,Бет, која наводно античките Грци ја изговарале како Б а средновековните и денешните го изгубиле античкиот говорен апарат за нејзино признесување и знаат да изговорат само наше В.

Да речеме дека буквата е ознака за глас.

Грчкиот учител некаде во среден век при „трансформацијата„ на грчкиот говорен апарат:

Ученику која е оваа буква ?

                                       B

Ученикот со наведната глава :Арг,пфгх?!?

Учителот: Ајде,ајде..остарев чекајќи одговор!

Пробајте да го изговарате  Ввввв подолго време (како кога викате Ааааааа).Овој звук преоѓа во Ф.Мене ми е чудно Ф да е варијација на П кога П може да е само варијација на Б (како во нашето леб-леп).

Б како втора буква во азбуката односно првата согласка има неверојатно големо значење.Б-Бог?

Да се обидам да се ставам во улога на првиот славјански учител.Не знам грчки,не знам еврејски,среден век е , јас сум тежок христијански фундаменталист.Зар ќе ми биде на прво место ширењето на образованието? Глагол добро ест -добро е да се зборува?Зарем не знаеле е да зборуваат словениве во среден век?Аман бе?


А-   Б-      В

Аз-Буки-Веди

Г           -Д       -Е

Глагол-Добро-ЕстПраво да ви речам јас би убил два зајака со еден куршумАз Бог Ваш Господ итн..

така она  „Наш Он Покој„ би имало и некоја логика.

Си мислам можеби имало некој друг текст на азбучната мнемотехника на „словениве„ а некој се плаши да признае?

Си мислам и нешто друго.Евреиве кога ја смислувале азбуката биле „пагани„.А има ли такво нешто?Евреин а истовремено безбожник?Нема брате.Некогаш со еден, некогаш со повеќе богови ама Евреин ти е синоним за побожен човек.А азбукава? Далеку пред библијата-како да ја смислувал еврејски питекантроп.

АЛЕФ-БИК

Буквите се на тн „палео-хебрејски„.БЕТ-Дом


ГИММЕЛ-Камила


ДАЛЕТ-Врата (веројатно се мисли на отворот за врата)ЕЈ(ехееејј дојди ваму!)
УАУ,ВАВ(клин)
ЗАИН (нож,анџар)
ХЕТ-ограда


TET- крзно

ЈОД -ИОД-ЈУД (рака)

КАП КАФ-КОФ-дланка
ЛАМЕД -ражен
МЕМ-вода
НУН-рибаСАМАХ-потпора
ОИН-АЈН-око
ПЕ-уста

ЦАДЕ-копје
КХАФ-КУФ-уво


РОШ-РЕШ -главаШИН,ШИКАМ-висорамнина
ТАУ-ТАВ-крстДруга варијанта
Што измислил Свети Кирил?