Search This Blog

Monday, December 24, 2012

Двојници

                                  Папата Пиус IV 1499-1565 виден од Бартоломео Пасароти

                        Гробот на истиот Пиус (Џакопо Медичи). Папата е претставен како „римски император„ ем „понтифекс максимус„

Папата Пус е познат по тн Тридентинско кредо во кое е вклучено и познатото „филокве„ односно дека „светиот дух „потекнува и „од Синот„,наводно „каменот на сопнување„ за спојување на Источната со Западната црква.
Туку, друго ми беше зборот. Ајде што папата Џакопо и е претставен на вечноста како „римски император„ ама па и натписот на гробов е чист „антички„ -со кратенки. А за кого го напишале  натписот кога во 16 век се зачетоците на латинската античка „епиграфија„ т.е. читање на „антички„ натписи кои никој не ги разбирал?
Идиоти.

Гроплан на Папата-Цезар
PIUS .IIII PONT .MAX.FRA.B.FIERI.I
Битс ми

No comments:

Post a Comment