Search This Blog

Monday, January 30, 2012

Хронологија(13-15 век)

1200-Користењеto на лак и стрела и самострел нашироко се распространува,се зголемува користењето на ветерни мелници
1204-Четврта крстоносна војна
1210 -Се формираат религиозните редови:тевтонски витези,францисканци ,доминиканци итн
1215-Издадена е Магна Карта,закон со кој наводно се ограничува кралската моќ
1225-1274 Тома Аквински,монах и филозоф
1265-1321 Данте Алигиери,поет
Данте со Божествената комедија,лево пекол,десно катедралата во Фиренца
(кликни за зголемување)

1267-1337 Џото,сликар
1271 Марко Поло ,наводно во дворецот на Кублај Кан
1300-првите механички часовници на Западот
Часовник (чудо невидено )1454(кликни за зголемување)

1300-1500 Појава на универзитетите
1304-1374 Франческо Петрарка,писател и хуманист
1313-1375 Џовани Бокачо,писател и хуманист
1315-1317 Големата глад
1337-Почеток на стогодишната војна
1340-1400 Гофри Чосер,поет
1347-1351 Црната Смрт(убила 1/3 од населението на Европа)
1381-Селската буна на Ват Тајлер
1389-1464 Козимо де Медичи,банкар
1390-1441 Јан Ван Ајк,сликар
1400 Започнува користење на големи топови во војните,се раширува употребата на рачно огнено оружје
1415 Португалците ја освојуваат Цеута
1431 Јованка Орлеанка изгорена како вештерка
1449-1492 Лоренцо де Медичи,покровител на уметноста
Беноцо Гоцоли (1459) Трите кралеви го посетуваат новороденчето Исус.Ликовите на кралевите се ликови од семејството Медичи.Лево, црн африкански роб,вообичаена појава во 15 век
(кликни за зголемување)

1450 прва печатница на Западот
1452-1519 Леонардо да Винчи ,уметник
1453 Крај на стогодишната војна, Турците го освојуваат Константинопол

Европа во 1453(кликни за зголемување)


1454 Испечатена Гутенберговата библија
1466-1536 Еразмо Ротердамски,хуманист
1469 Фердинанд од Арагон се жени со Луиза од Кастиља
1492 Протерување на Евреите од Шпанија

1492 Пад на муслиманската држава во Гранада


Сцена од селски живот 1410(кликни за зголемување)

Согласно историчарите во 1300 секое дете родено во Западна Европа се соочувало со можноста да претрпи глад барем два пати во својот живот за кој се очекувало дека ќе трае максимум 30-35 години.

Број на население во Европа и Кина 1-16 век (кликни за зголемување)

Дури во 13 век се распространува користењето на водената сила за воденици.Но водата не се користела само за мелење жито.Вистинското „железно доба„ настапува во 14 век кога силата на водата започнува да се користи за производство на железо односно придвижување на моќни мевови со кои железото станувало течно и можело да се лее во калапи.Од 1380 е документирано постоењето на вжарени печки за производство на квалитетно железо.Започнало да се произведува се,од оклопи и клинци до потковици и земјоделски алатки.
Но рудата сеуште се добивала само од рудници со површински коп.Техниката на копање на руди од под земјата е развиена дури во втората половина на 15 век.
Започнува драматичен развој на градбата со користење на камен и дрво.Заради развој на бродоградбата во средината на 14 век забележено е тотално уништување на шумите.Тие се сечат и заради претворање на земјиштето во полјоделско.Шумите се горат и за јаглен потребен за производство на стакло и железо.Една печка трошела 5/8 од километар квадратен шума за 40 дена работа.
До 1500 наводно од преси во 238 града во Европа се испечатени 10 милиони книги (?)


Фламански ткајачи

Thursday, January 26, 2012

Неколку сугестии и прашања околу библиотеката во Александрија

1.Не постои антички извор за основањето на библиотеката
2.Најстар извор е Јован Цецес (12 век НЕ).
3.Писмото на Аристеас(2 век НЕ) е псевдографија или измислица од многу векови подоцна од 2 век НЕ,ама нејсе.
4.Библиотеката наводно имала меѓу 400.000 и 700.000 книги (свитоци).Бидејќи папирусот во влажни услови пропаѓа за 100 години и без да го изедат глувци,би било потребно секоја година 350-400 препишувачи да препишуваат 4000-7000 „книги„.Нонсенс.
5.Книгите се чувале во контејнери од базалт.Библиотека од 400.000 „книги„ би требало да содржи 170.000 контејнери без капак.Кои и какви полици можат тоа да го издржат ?
6.Како се снаоѓале во библиотека без каталог?
7.Од антиката се сочувани имиња на 450 автори и дела со вкупен број од 3,773,000 зборови или околу  12,600 страници со по  зборови на секоја.искажано во ролни папирус тоа се 15.000 зборови на секоја ролна односно 251 ролна односно „книга„.А до 700.000?

Повеќе пикантерии ТУКА


                                                Контејнер за 3 ролни папирус (3 „книги„)

Возвратна посета

Секогаш ме збунувало тоа што античките Грци често патувале во Египет но античките Египќани никогаш не им возвратиле посета.Цивилизацијата на Египќаните наводно била два милениуми постара од Грчката, античките Египќани имале бродови кои можат да пловат по море,но сепак Египќаните никогаш не нашле време да ја посетат Грција,нивната прва морска сосетка.

Чудно нели?Чудно е Феникијците и Минојците да можат да го крстосуваат Медитеранот а ваму,најстарата и најразвиена цивилизација на Египет-не!

Истово важи и за филозофијата.И Платон и Питагора тврделе дека тие и други грчки филозофи оделе во Египет на студии.Талес рекол дека египетските свештеници се веродостоен извор на знаење и информации.Платон студирал 13 години во Египет.Учител му бил Сехнупис,свештеник  од Хелиополис(Каиро).Подоцна кога Страбон патувал низ Египет,водичот му ја покажал куќата каде што живеел Платон.
Научниците се склони секое тврдење на античките писатели и филозофи кое не се совпаѓа со нивните теории да го сметаат за „дрдорење на старите„ .

Ама како така?Дрдореле и најголемите филозофи?

Јасно е како бел ден.Според нивните пишувања античките грци воопшто не се срамеле да кажат од каде и од кого го наследиле знаењето.За разлика од нив,на денешните научници овој факт им е мошне непријатен.

Грчките митови јасно укажуваат на фактот дека првите Грци биле всушност Египќани кои ги колонизирале островите и копното.Диодорус Сикулус вели дека Кекропс потекнувал од Египет.Тој ја основал Атина како колонија на египетскиот град Саис.Божицата Атена била всушност египетската Нет,односно "Ht".Ова се изговарало „Ат„ или „Ата„.Ова значи дека дури и во Саис во Египет ,„Нет„ се изговарало како „Атенет„.Без да се замараме со вербална гимнастика за тоа што Грците правеле со името на божицата ќе кажеме само дека хеленистичкиот писател харакс од Пергамон околу 200 НЕ изјавил дека жителите на египетскиот град Саис си го нарекувале својот град Атена.

Херодот раскажува и дека светилиштето во Додона е египетска идеја.Наводно кога бил во Египет му кажале дека Фениќаните грабнале две египетски свештенички од кои едната завршила во Додона.херодот тврди дека повеќепати слушнал во Египет дека грчката цивилизација е дете на реката Нил.

Како одговараат научниците на ова?

Одговорот е :Херодот бил голем лажго!

Сепак и за мистериите во Елеуса се смета дека се со египетски корен.Ерехтеус,нивниот основач ги направил како копија на мистериите на Изис и Озирис.

Интересно е прашањето, кој ги раздели Грците од Египќаните?

Wednesday, January 25, 2012

Етимологија на зборот фаланга


Старогрчки φάλαγξ
Од
ПИЕ (Прото Индо Европски јазик)  *bhelg-или *bhleg- "труп ,стебло,греда".Првата употреба на зборот е кај Хомер,кој го користи за да опише организирана борбена линија,за разлика од индивидуален дуел кој се преферирал во негово време. Отомански турски balçak-дрвена дршка на меч и Балкан-отомански турски-ланец од (шумовити) планини   
Но 
ПИЕ *b(h)elg nomen actionis од *b(h)olgo-изговара,вика (фалангата напаѓала со викање),Староанглиски bealcan-рика ,ждрига,холандски -bulken,силен извик ,англиски balk,да стои тврдоглаво .

Monday, January 16, 2012

Библиска космографија

Ако секогаш сте се прашувале како го замислувале светот творците на Библијата ,овој графички приказ ќе ви овозможи да си создадете сликовита претстава.


Небесниот свод (rakia,firmamentum) е цврст  бидејќи Бог го зацврстил за да не ги пропушта водите над него а и за да може на него да се закачат светилата без да паднат

БИТИЕ - ПРВА КНИГА МОЈСЕЕВА 

Глава  1  

  1 Во почеток Бог ги создаде небото и земјата.

  2 Земјата беше пуста и празна; темнината се простираше над бездната, и Божјиот Дух се движеше над водите.

  3 И Бог рече: „Нека биде светлина!” И бидна светлина.

  4 И Бог виде дека светлината е добра; и Бог ја оддели светлината од темнината.

  5 Бог ја нарече светлината ден, а темнината ја нарече ноќ. И бидна вечер, па утро - прв ден.

6 И Бог рече: „Нека биде свод среде водите, да ги дели водите од води!”

7 Бог направи свод, и ги оддели водите под сводот од водите над сводот. И бидна така.

8 А Бог го нарече сводот небо. И бидна вечер, па утро - втор ден.


Копното на земјата изронило од водите 


9 И Бог рече: „Нека се соберат на едно место водите под небото, и нека се покаже копно!” И бидна така.

10 Бог го нарече копното земја, а собраните води мориња. И Бог виде дека е добро.

11 И Бог рече: „Нека изникне земјата со зеленило - со семеносна трева, со плодоносно дрво, кое - секое според својот вид - ќе донесува на земјата плод, што го носи своето семе во себе!” И бидна така.

12 И никна од земјата зеленило, трева што се осеменува, секоја според својот вид, и плодоносно дрво што раѓа плод, што го носи своето семе во себе, според својот вид. И Бог виде дека е добро.

13 И бидна вечер, па утро - трет ден.


Потоа на цврстиот небесен свод Бог најпрво ги наредил светилата - ѕвездите, не само за да го делат денот од ноќта,туку и да бидат „за знаци„.Мене ова ми асоцира на астрологија.„Знаци за времињата,за деновите и годините„ не може да биде ништо друго освен предвидување на иднината според ѕвездите.

14 И Бог рече: „Нека бидат светила на небесниот свод, за да го делат денот од ноќта, нека бидат за знаци, и за времињата, и за деновите и годините,

А дури потоа ги наредил Сонцето и Месечината(за да ја осветлуваат земјата)

15 и нека бидат за светила на небесниот свод за да ја осветлуваат земјата!” И бидна така.

Сумирање на креирањето на небото:

16 И Бог направи две големи светила, поголемото да владее над денот, а помалото да владее над ноќта - и ѕвездите.

17 И Бог ги постави на небесниот свод да ја осветлуваат земјата,

18 да владеат над денот и ноќта и да ја одделуваат светлината од темнината. И Бог виде дека е добро.

19 И бидна вечер, па утро - четврти ден.


Земјата стои цврсто на столбови а над неа небото е оптегнато како шатор:


Псалм  93 
1 Господ царува, облечен во величество, Господ облечен во сила и опашан: Вселената стои цврсто, нема да се разниша 2 Твојот престол е утврден одамна, Ти си од вечноста!  3 Господи, реките ги издигнаа, реките ги издигнаа своите гласови; реките ги издигнаа своите бранови.  4 Појак од шумот на многуте води, посилен од морските бранови: силен е Господ во висините.  5 Твоите сведоштва се предостојни за вера, светоста е украс на Твојот Дом, Господи за секогаш!
Псалм  104 
 1 Благословувај Го Господа, душо моја! Господи, Боже мој, Ти си многу велик! Облечен си со величество и убавина!  2 Наметнат со светлина како со наметка! Небото го оптегна како шатор,  3 ги изгради Твоите дворци над водите. Ја правиш Својата кола од облаци, патуваш врз крилјата на ветровите.  4 Ги правиш ангелите Свои духови, а вжарениот оган за Твои слуги.  5 Земјата ја постави врз нејзините основи, не ќе се разлулее низ вечни времиња.
Псалм  75 
1 За началник на пејачи. Не погубувај! Асафов псалм. Песна. Те славиме Боже, Те славиме, и го повикуваме Твоето име, ги проповедаме Твоите чудеса.  2 „Кога ќе го одредам времето, ќе судам право.  3 Па нека се стресе земјата со сите свои жители, Јас ги зацврстив нејзините столбови.  4 Ги опоменувам дрските: *Не бидете дрски!* Безбожниците: *Не бидете толку рогливи!Псалм  136
6 Тој ја зацврсти земјата над водите: Вечна е Неговата милост!
7 Тој ги направи големите светила: Вечна е Неговата милост!

КНИГА НА ПРОРОК ИСАИЈА Глава  44
  24 Вака зборува Господ, твојот Искупител и твојот Творец во утробата: „Јас Сум Господ Кој Сум создал сè, Кој ги оптегна Сам небесата, и ја зацврстив земјата без ничија помош.

ПРВА КНИГА САМОИЛ Глава  2  

8 Го подига бедниот од правот, сиромашниот го возвишува од буниште, за да ги седне со кнезовите и за да наследат славен престол. Зашто Господови се столбовите на земјата, и Тој ја ставил врз нив вселената.Земјата има конечен крај до кој можеш да одиш пеш и од кој можеш да паднеш (во морето).Земјата е плочеста.

КНИГА НА ПРОРОК ЗАХАРИЈА

Глава  9  

10 Тогаш ќе ги истребам колите на Ефрем и коњите во Ерусалим; и ќе биде скршен бојниот лак. Тој ќе им навести мир на народите; власта ќе му се прошири од море до море и од Реката до краиштата на земјата.
ДЕЛА НА СВЕТИТЕ АПОСТОЛИ
Глава  13    
47 зашто Господ ни заповеда така: ‘Те поставив за светлина на народите, да им бидеш спасение до крајот на земјата.’
Земјата е рамна како некое ќебе 

ЈОВ
Глава  38   
13 да ја потфати земјата за рабовите и да ги истресе од неа сите безбожници,
Во библиската космографија земјата е неподвижна рамна плоча која стои на столбови,опкружена со космичките  води кои Бог одвреме- навреме ги пропушта низ небесниот свод во форма на дожд
ЕВАНГЕЛИЕ СПОРЕД МАТЕЈ
Глава  5
45 за да бидете синови на вашиот Татко, Кој е во небесата, Кој прави Неговото сонце да изгрева над злите и над добрите, и дава дожд на праведните и на неправедните.
Тешко на народот ако се налути Бог.Тогаш тој го свиткува шаторот на цврстиот небесен свод кој го штити светот и  му ги тресе темелите(земјотрес).Нормално,ѕвездите се откачуваат и паѓаат.

ОТКРОВЕНИЕ НА ЈОВАН
Глава  6   

12 И видов кога го отвори шестиот печат, и се збидна голем земјотрес; и сонцето поцрне како вреќа од кострет, а целата месечина стана како крв,
13 и небесните ѕвезди паднаа на земјата, како што смоквата ги стресува своите незрели плодови, кога ќе ја затресе силен ветер;
14 и небото се истрга како книга што се свиткува; и сите гори и сите острови се поместија од своите места.


Библиската космологија е механичка ,но ненаучна.Ова гледиште за земјата во центар на вселената било важечко до 17 век кога се појавила хелиоцентричната теорија и го разнишала авторитетот на Бог.Како можел Бог да им даде на луѓето вакава погрешна претстава за вселената?

Tuesday, January 10, 2012

Јулијан Отстапник-Flavius Claudius Julianus Augustus 331-363Јулијан Филозофот,наречен „отстапник„ затоа што отстапил од Христијанството.
Чудесен човек . Воен командант, филозоф, социјален реформатор и писател. Живеел32 години а владеел само 3 години(361-363). Човек да се чуди кога постигнал се.
Син на Јулиус Константиниус полубрат на Константин I Велики и неговата втора жена Василина, христијанка од грчко потекло која својот имот го подарила на црквата во Ефес. Починала веднаш по раѓањето на синот.

Јулијан пораснал кај својата баба во Битинија каде учител  му бил Евзебиус од Никомедија, човекот кој го крстил Константин Велики, патријарх во Бејрут, Никомедија и Константинопол (338-342). 


По смртта на Евзебиус Јулијан се сели во Кападокија каде патријархот Ѓорѓи од Кападокија му позајмувал книги од античката класика во кои  се вљубил. На 18 години заминува во Константинопол каде добива работа на лектор во христијанската црква (?). 
Студира „неоплатонизам„ во 351, минува една година во дворецот на Константиус во Милано-354, а во 355 година е испратен да студира во Атина.


Таму тој се запознава со Григориј Назијанзец и Василиј Велики кои подоцна ќе станат големи патријарси и светци на христијанската црква. Но, другарувањето со вие големи христијани не го спречило Јулијан да биде инициран во Елеусинските Мистерии кои сеуште си функционирале.

Во 355 императорот Константиус го повикува Јулијан во Медиоланум (Милано) и на 6 ноември го прогласува за Цезар на Западот во кое време тој се жени за сестрата на императорот Константиус -Хелена. Подоцна е испратен во Галија каде од учење на филозофија преминува на учење на војување во борбите против Германите. Војува и врши административни функции до 361 кога Константинус умира и со тестаментот го предлага Јулијан  за император.

Така новиот император,воспитуван од христијани но во срцето паган, на 11 Декември 361 година влегува во Константинопол како единствен император. Иако паган тој му организира христијански погреб на Константиус и го погребува во Црквата на светите апостоли веднаш до Константин Велики.

Новиот император има чудни идеи. Не му се допаѓа апсолутната власт и сака да биде„прв меѓу еднаквите„,дебатира на рамна нога со сенаторите,отпушта илјадници слуги,евнуси и друга вишок администрација од дворецот,поставува суд кој ќе расчистува со корупцијата. При овие „реформи„ паднале и неколку глави. На сметка на централизираната бирократија тој ја зајакнал локалната самоуправа на градовите,сам одобрувал од кого и како ќе се собира данок. Ова го направил за 5 месеци па се преселил во Антиохија каде започнал кампања против Персија. Кампањата  со променлив успех траела нецели три години.

За смртта на Јулијан постојат неколку верзии. Според едната тој е убиен од некој негов војник христијанин во 364. Јован Малала вели дека Св Василиј Велики наредил да биде убиен, Либаниус тврди  дека бил убиен од Сарацен ,а подоцнежните историчари сметале дека е убиен од Светиот маченик Меркуриј кому му се молел Свети Василиј откако бил затворен во 363 од неговиот ученик Јулијан.

Наводно, неговите последни зборови биле: Победивте Галилејци! (Јулијан христијаните ги нарекувал Галилејци).

По своја желба Јулијан бил погребан во Тарсус , на југоистокот на мала Азија. Историчарот Јован Зонар тврди дека подоцна телото било пренесено во Константинопол во црквата на Светите Апостоли .Срквата била уништена од Отоманите при падот на Константинопол 1453 година но саркофагот на Јулијан сеуште се чува во музејот на Истанбул (Константинопол).

Коптска икона:Свети Меркуриј го убива Јулијан
Јулијан бил многу плоден автор. Самиот вели дека рацете му биле постојано исцрнети со мастило. Пишувал на грчки,неговиот мајчин јазик. Го напишал делото Три книги против Галилејците(христијаните)-дело кое е изгубено (веројатно поради тоа што му била фрлена анатема) но познато е според фрагменти од делото Против  Јулијан на Кирил Александријски (376 – 444) и на други автори кои пишувале против него.
Јулијан ги сметал христијаните за прости отпадници од Јудеизмот.Светогледот на Јулијан

Јулијан бил „неоплатонист„. Што и да значи тоа. Верувал во паганските богови а најмногу во Хелиос.
Еве што им говорел Јулијан на Циниците за „Галилејците„(Христијаните). Ова е средина на 4 век :


Многу одамна ви дадов прекар и сега ќе го запишам. Тој прекар  е „монаси„ име кое им се дава на некои од безбожните Галилејци.Тоа се во голема мерка луѓе кои со мали жртви добиваат многу или се ,од секакви извори, и си осигуруваат чест ,толпи следбеници и ласкање. Вашиот метод е сличен на нивниот, освен можеби пророкувањето на божествени откритија,ова не е ваш обичај туку наш,а ние сме помудри од тие безумници. А можеби постои и уште разликата дека вие немате посебна причина да собирате данок каква што имаат тие за да го собирате она кое тие го нарекуваат „милостиња„ (ἐλεημοσύνη), што и да им значи тоа. Но во секој друг однос вие сте многу слични. Како и тие ,и вие сте ја напуштиле својата татковина и скитате по светот а вие ми правите повеќе проблеми на дворов од нив. Бидејќи нив барем ги поканив да дојдат а вас не можев да ве истерам.  

Или

Бидејќи кога се случи да бидат  занемарени сиромашните  од свештениците тогаш сметам дека безбожните Галилејци го сфатија овој факт и и се посветија на филантропијата. И тие се извлекоа со најлошите свои  дела поради довербата  која ја добија поради ваквата пракса. Како оној кој ги мами децата со колачи и фрлајќи им дватрипати ги тера да го следат а тогаш кога се далеку од своите пријатели ги фрла на брод и ги продава како робови, она кое до тој миг изгледало слатко, се покажува горчливо за цел живот-на истиот начин, велам , Галилејците започнуваа со нивните така наречени љубовни гозби или гостопримство или служење по маси-бидејќи тие имаат многу начини на кои го прават тоа па затоа го нарекуваат со ногу имиња-резултатот е дека многумина заведоа во атеизам(безбожност)....(крајот е избришан од некој препишувач-христијанин).


ТУКА може да прочитате некои од делата на Јулијан во англиски превод

Хронологија на Римската империја од Константин Велики до пропаста на Западното Римско Царство 337-476 Римското царство во време на неговата најголема експанзија под императорот Трајан 117 НЕ
337 22 Мај, умира Константин Велики


337 Поделба на империјата помеѓу трите сина на Константин : Константин II (запад), Констанс ( средината), Константиус(исток).Убиство на сите други принцови со кралска крв, освен децата на Галус и Јулијан.

338 Константиус се ангажира во војна против Персија.Прва неуспешна опсада на Нисибис од Сапор II

340 Констанс и Константин II во војна.Битката за Аквилија,смртта на Константин II.

344 Персиска победа на Сингара

346 Втора неуспешна опсада на Нисибис од Сапор II

350 Трета опсада на Нисибис.Поради упади на Мезагетите во Трансоксиана, Сапор II склучува примирје со Константиус.
Магнентиус го убива Констанс и станува император на запад.

Ветранио е прогласен за император на границата на Дунав.
По појавата на Константиус, Ветранио му се обврзува на верност.

351 Магнентиус е поразен во многу крвавата битка на Мурса.Бунт на Галус, оставен како Цезар на исток.

352 Италија повторно освоена.Магнентиус во Галија.

353 Конечен пораз и смрт на Магнентиус.

354 Убиство на Галус.Јулијан во Атина

356 Јулијан испратен како Цезар во Галија.Војна со Алеманите, Квадите и Сарматите.Воени победи на Јулијан.

357 Предизвик од Сапор II

359 Сапор II, инвазија на Месопотамија.Константиус оди на исток.

360 Галските армиски сили го принудуваат Јулијан на револт.Јулијан маршира по Дунав до Мизија.

361 Константиус умира.Јулијан Отстапник станува император.

362 На Христијаните им е забрането да проповедаат.Јулијан напредува против Персијците

363 Катастрофа и смрт на Јулијан.Повлекување на војската што и прогласување на Јовијан за император.Понижувачки мир со Персија.Обновен декретот за толеранција.

364 Јовијан го предлага Валентиниан за император и умира.
Валентиниан го прогласува својот брат Валенс како император на истокот и го зема западот за себе.Инаугурирана е перманентната двојност на империјата .

366 Дамасус станува папа.Социјалните и политички влијанија стануваат карактеристика на папските избори.


367 Валентиниан го праќа својот син Грацијан како Август во Галија.Теодосиј постариот во Британија.

368 Војна на Валенс со Готите

369 Мир со Готите

369-377 Подлегнување на Остроготите на хунската инвазија

374 Панонската војна на валентинијан.Амвросиј епископ на Милано.

375 Смртта на Валентинијан.Воздигнување на Грацијан кој се здружува со својот млад брат Валентинијан II во Миланo. Грацијан- првиот император кој ја одбива титулата Понтифекс Максимус.Теодосиј постариот во Африка.

376 Убиство на постариот и пензионирање на помладиот Теодосиј.

377 Валенс ги пречекува и ги населува Визиготите во Мизија.

378 Грацијан ги поразува Алеманите.Востание на Визиготите.Валенс загинува во несреќа во Адрианопол.

380 Грацијан го номинира помладиот Теодосиј како наследник на Валенс.

382 Договорот на Теодосиј со Визиготите

383 Бунтот на Максим во Британија.Бегство и смрт на Грацијан.Теодосиј го признава Максим на запад и Валентиниан II во Милано.

386 Бунтот на Гилдо во Африка

387 Теодосиј го уништува Максим, го поставува франкот Арбогаст за господар на војниците на Валентинијан II

392 Убиство на Валентинијан II.Арбогаст го поставува  Евгениус.

394 Падот на Арбогаст и Евгениус.Теодосиј го прави неговиот помлад син Онориус Август на Западот, со вандалот Стилхо како господар на војската.

395 Теодосиј умира.Аркадиј и Онориус императори.

396 Аларик Визиготот го преминува Балканскиот полуостров.

397 Аларик го поддржува Стилихо, дадена му е Илирија.

398 Пораз на Гилдо во Африка

402 Аларик врши инвазија на Италија, поддржан од Стилихо

403 Аларик се повлекува по поразот во Полентија.
Равена станува седиште на империјата.

404 Мачеништвото на Телемах кој се обидува да стави крај на гладијаторските борби.

405-406 Германската банда на Радагаесус врши инвазија на Италија, но е поразен во Фасула

406/407 Аланите, Суевите и Вандалите ја напаѓаат Галија

407 Бунтот на Константин III кој повлекува војниците од Велика Британија да се постави на Галските империја

408 Онориус го убива Стилихо
Теодосиј II ( возраст од 7 години) го наследува Аркадиј.
Аларик врши инвазија на Италија

409 Аларик го прогласува Аталус за император.

410 Падот на Аталус.Аларик го ограбува Рим, но умира.

411 Атлауф го наследува Аларик како Крал на Визиготите.
Константин III поразен од Констанциј

412 Атлауф се повлекува од Италија во Нарбона

413 Бунт и пропаст на Ираклиј

414 Атлауф ги напаѓа варварите во Шпанија .Пулхерија регент за својот брат Теодосиј II

415 Валијас го наследува Атлауф

416 Константиус патрицијот се жени за Плакидија

417 Визиготите се населуваат во Аквитанија.

420 Остроготите се населуваат во Панонија 425 Онориус умира.Валентинијан III е император.Плакидија е регент.

427 Бунтот на Бонифациј во Африка

429 Вандалите, поканети од Бонифациј, мигрираат под Гејзерик од Шпанија во Африка, која продолжуваат да ја освојуваат.

433 Аетиус е патрициј во Италија

434 Умира Ругила царот на Хуните.Го наследува Атила .

439 Гејзерик ја освојува Картагина.Вандалската флота доминира.

440 Гејзерик врши инвазија на Сицилија, но е поткупен.

441 Атила го минува Дунав и врши инвазија на Тракија

443 Атила се договара со Теодосиј II.Бургундијците се населуваат во Галија.

447 Втората инвазија на Атила

449 Вториот мировен договор на Атила .

450 Маркијан го наследува Теодосиј II.Маркијан престанува да плаќа данок на Хуните.

451 Атила врши инвазија на Галија.Атила е тешко поразен од Аетиус и Теодорих I Визиготот во Шалон

452 Атила врши инвазија на Италија, но го поштедува Рим и се повлекува

453 Атила умира.Теодорих II крал на Визиготите

454 Соборување на власта на Хуните од  варварите во битката на Нетад.
Убиство на Аетиус од Валентинијан III

455 Убиство на Валентинијан III и смрт на Максим, неговиот убиец.Гејзерик го ограбува Рим, .Авитус прогласен за император на Визиготите

456 Доминација на Истокот и Западот од страна на Аспар од Аланите и Рицимер од Суевите.

457 Рицимер го симнува Авитус и го прогласува Мајоријан за император.Маркијан умира.Аспар го прогласува Лав за император.

460 Уништување на флотата на мајоријан во Картагена.

461 Симнување од власта и смрт на Мајоријан.Либиус Север станува император.

465 Либиус Север умира.Рицимер управува како патрициј.Падот на Аспар.

466 Еурик, кралот на Визиготите, го започнува освојувањето на Шпанија.

467 Лав го именува Антемиус како император на Западот.

468 Лав испраќа голема експедиција под Василиск да го уништи Гејзерик, кој ја уништува експедицијата.

472 Рицимер го симнува Антемиус и го менува со Олибриус.Смртта на Рицимер и Олибриус.

473 Гликериј станува император на Западот.

474 Јулиј Непос е Западен император.Лав умира и е наследен од неговиот неполнолетен внук Лав II.Лав II умира и е заменет од Зенон Исавриецот.

475 Ромул Август е последен Западен император.
Узурпација на тронот од на Василиск во Цариград.Зенон бега во Азија.Теодорих Амалот станува Крал на Остроготите

476 Одоакар Скириецот, командант и избран крал на германските војници во Италија, го симнува Ромул Август и се решава да владее независно, но номинално како претставник на Римскиот Август во Константинопол.

Крај на западната империја.

Антички краснопис

Сите знаеме дека перцето и пенкалото со мастило се откриени во 19 век.До тогаш луѓето за пишување се снаоѓале на разни начини.

Се смета дека луѓето во антиката пишувале на два начина:со перце од бамбусова трска или со римското стило(стилос)-метално стапче зашилено на врвот со кое се пишувало на таблички обложени со восок.Трската и стилото наводно биле заменети со перо од гуска (од лево крило)во среден век и така се пишувало десетина векови.Уставот на САД (1787),на пример,е пишуван со перо од гуска.


Но,не е се така едноставно.Изгледа дека старите Римјани сепак не пишувале со трска бидејќи во Помпеи(а каде на друго место) е пронајдено бронзено перце од 79 г НЕ.Перцето е многу слично на днешните.Покрај него е пронајдена и бронзена октогонална мастилница.Тие денес може да се видат во Британскиот музеј.

Мастилото на античките Римјани се нарекувало atramentum.
Бидејќи ова бил општ назив за супстанца која обојува,мастилото се нарекувало atramentum librarium ili scriptorium. Ова мастило се правело од јаглен ,коски , растенија  или земја.


Античките мастила биле многу поиздржливи од сите останати бидејќи 78% од колекцијата на Ханс кристијан Андерсен (19 век) веќе се распаѓа.


Останати чуда од Помпеи ТУКА(1) и ТУКА(2)
Како пишувале античките Македонци ТУКА
Thursday, January 5, 2012

Дали Плутарх носел рачен часовник?

„Плутарх„-веројатно автор најрано од 14 век.веројатно од 16 век кога прв пат се испечатени во Фиренца"паралените животи".Види хронологија на среден век  ТУКА


Или му стоел на каминот?

ARATUS

 At which Aegias joking with him and saying, "So, you wise man, for the sake of a little gold you have broken into the king's treasure; when you might, if you chose, get money in abundance for a single hour's work, burglary, you know, and treason being punished with the same death," Erginus laughed and told him then, he would break the thing to Diocles (for he did not altogether trust his other brothers), and, returning within a few days, he bargained to conduct Aratus to that part of the wall where it was no more than fifteen feet high, and to do what else should be necessary, together with his brother Diocles.

ARTAXERXES


Thus then he did: he charged the eunuch constantly to attend and accompany the conspirators wherever they were; in the meanwhile, he broke down the party-wall of the chamber behind his bed, and placed a door in it to open and shut, which covered up with tapestry; so the hour approaching, and the eunuch having told him the precise time in which the traitors designed to assassinate him, he waited for them in his bed, and rose not up till he had seen the faces of his assailants and recognized every man of them.

ROMULUS

This task Tarrutius undertook, and first looking into the actions and casualties of the man, together with the time of his life and manner of his death, and then comparing all these remarks together, he very confidently and positively pronounced that Romulus was conceived in his mother's womb the first year of the second Olympiad, the twenty-third day of the month the Egyptians call Choeac, and the third hour after sunset, at which time there was a total eclipse of the sun; that he was born the twenty-first day of the month Thoth, about sun-rising; and that the first stone of Rome was laid by him the ninth day of the month Pharmuthi, between the second and third hour.


NUMA POMPILIUS

Thus did both parties argue and dispute their cause; but lest meanwhile discord, in the absence of all command, should occasion general confusion, it was agreed that the hundred and fifty senators should interchangeably execute the office of supreme magistrate, and each in succession, with the ensigns of royalty, should offer the solemn sacrifices and dispatch public business for the space of six hours by day and six by night; which vicissitude and equal distribution of power would preclude all rivalry amongst the senators and envy from the people, when they should behold one, elevated to the degree of a king, leveled within the space of a day to the condition of a private citizen. This form of government is termed, by the Romans, interregnum.


FABIUS

Fabius, after his men had picked up the spoils of the field, retired to his own camp, without saying any harsh or reproachful thing to his colleague; who also on his part, gathering his army together, spoke and said to them: "To conduct great matters and never commit a fault is above the force of human nature; but to learn and improve by the faults we have committed, is that which becomes a good and sensible man. Some reasons I may have to accuse fortune, but I have many more to thank her; for in a few hours she hath cured a long mistake, and taught me that I am not the man who should command others, but have need of another to command me; and that we are not to contend for victory over those to whom it is our advantage to yield

ALCIBIADES

Afterwards he proceeded to the siege of Chalcedon, and enclosed it with a wall from sea to sea. Pharnabazus advanced with his forces to raise the siege, and Hippocrates, the governor of the town, at the same time, gathering together all the strength he had, made a sally upon the Athenians. Alcibiades divided his army so as to engage them both at once, and not only forced Pharnabazus to a dishonorable flight, but defeated Hippocrates, and killed him and a number of the soldiers with him. After this he sailed into the Hellespont, in order to raise supplies of money, and took the city of Selymbria, in which action, through his precipitation, he exposed himself to great danger. For some within the town had undertaken to betray it into his hands, and, by agreement, were to give him a signal by a lighted torch about midnight. But one of the conspirators beginning to repent himself of the design, the rest, for fear of being discovered, were driven to give the signal before the appointed hour

AEMILIUS PAULUS

For what time can men select to think themselves secure, when that of victory itself forces us more than any to dread our own fortune? and a very little consideration on the law of things, and how all are hurried round, and each man's station changed, will introduce sadness in the midst of the greatest joy. Or can you, when you see before your eyes the succession of Alexander himself, who arrived at the height of power and ruled the greatest empire, in the short space of an hour trodden under foot, — when you behold a king, that was but even now surrounded with so numerous an army, receiving nourishment to support his life from the hands of his conquerors, — can you, I say, believe there is any certainty in what we now possess, whilst there is such a thing as chance?


Having thus settled everything well, taking his leave of the Greeks, and exhorting the Macedonians, that, mindful of the liberty they had received from the Romans, they should endeavor to maintain it by their obedience to the laws, and concord amongst themselves, he departed for Epirus, having orders from the senate, to give the soldiers that followed him in the war against Perseus the pillage of the cities of that country. That he might set upon them all at once by surprise and unawares, he summoned ten of the principal men out of each, whom he commanded, on such an appointed day, to bring all the gold and silver they had either in their private houses or temples; and, with every one of these, as if it were for this very purpose, and under a presence of searching for and receiving the gold, he sent a centurion and a guard of soldiers; who, the set day being come, rose all at once, and at the very self-same time fell upon them, and proceeded to ransack the cities; so that in one hour a hundred and fifty thousand persons were made slaves, and threescore and ten cities sacked. Yet what was given to each soldier, out of so vast a destruction and utter ruin, amounted to no more than eleven drachmas; so that men could only shudder at the issue of a war, where the wealth of a whole nation, thus divided, turned to so little advantage and profit to each particular man.

When Servius Galba, who was Aemilius's enemy, though he commanded as tribune under him, understood this, he had the boldness plainly to affirm that a triumph was not to be allowed him; and sowed various calumnies amongst the soldiers, which yet further increased their ill-will. Nay more, he desired the tribunes of the people, because the four hours that were remaining of the day could not suffice for the accusation, to let him put it off till another.

MARCELLUS

Though he had used this moderation, he still esteemed the condition of that city to be pitiable, and, even amidst the congratulations and joy, showed his strong feelings of sympathy and commiseration at seeing all the riches accumulated during a long felicity, now dissipated in an hour.

Nor did Hannibal refuse the challenge. They fought long and obstinately on both sides, victory yet seeming undecided, when, after three hours conflict, night hardly parted them .

LYSANDER

So taking their ships in tow, and having plundered their tents, with pipe and songs of victory, he sailed back to Lampsacus, having accomplished a great work with small pains, and having finished in one hour, a war which had been protracted in its continuance, and diversified in its incidents and its fortunes to a degree exceeding belief, compared with all before it.

CRASSUS

Crassus arrived at Brundusium, and though the sea was very rough, he had not patience to wait, but went on board, and lost many of his ships. With the remnant of his army he marched rapidly through Galatia, where meeting with king Deiotarus, who, though he was very old, was about building a new city, Crassus scoffingly told him, "Your majesty begins to build at the twelfth hour." "Neither do you," said he, "O general, undertake your Parthian expedition very early." For Crassus was then sixty years old, and he seemed older than he was

ALEXANDER

There rallying, they fought a hand to hand battle, and it was the eighth hour of the day before they were entirely defeated. This description the conqueror himself has left us in his own epistles.

CATO THE YOUNGER

Caius Trebonius now proposed the law for allotting provinces to the consuls, one of whom was to have Spain and Africa, the other Egypt and Syria, with full power of making war, and carrying it on both by sea and land, as they should think fit. When this was proposed, all others despaired of putting any stop to it, and neither did nor said anything against it. But Cato, before the voting began, went up into the place of speaking, and desiring to be heard, was with much difficulty allowed two hours to speak.

Да се потсетиме: во времето на Плутарх (946-120 н.е.) немало часовници.
Од неговите „дела„ се наметнува заклучокот дека Плутарх е човек кој користел часовник.Масовната употреба на механички часовници ,кои точно одредуваат дали минал еден или пак повеќе часови, започнува дури во 14 век.

Доколку се сомневате,"Паралелните животи "(Βίοι Παράλληλοι) на грчки -ТУКА

Како пишувале Античките Македонци?

Античките Македонци не пишувале како сите антички народи на папирус или пергамент,тие користеле пенкало(или молив) и хартија.Plutarch's Lives, by A.H. Clough
Also known as "Parallel Lives", written in Greek ~100 A.D.
Includes 50 biographies, 23 Greek, 23 Roman, 2 others.

EUMENES
 And therefore, after the death of Alexander, when Neoptolemus, who had been captain of his lifeguard, said that he had followed Alexander with shield and spear, but Eumenes only with pen and paper, the Macedonians laughed at him, as knowing very well that, besides other marks of favor, the king had done him the honor to make him a kind of kinsman to himself by marriage. For Alexander's first mistress in Asia, by whom he had his son Hercules, was Barsine the daughter of Artabazus; and in the distribution of the Persian ladies amongst his captains, Alexander gave Apame, one of her sisters, to Ptolemy, and another, also called Barsine, to Eumenes.

Therefore when Neoptolemus, the commander of the Shield-bearers, after Alexander's p81 death, said that he had followed the king with shield and spear, but Eumenes with pen and paper, the Macedonians laughed him to scorn; they knew that, besides his other honours, Eumenes had been deemed worthy by the king of relationship in marriage. For Barsiné the daughter of Artabazus, the first woman whom Alexander knew in Asia, and by whom he had a son, Heracles, had two sisters; of these Alexander gave one, Apama, to Ptolemy, and the other, also called Barsiné, to Eumenes. This was at the time when he distributed the other Persian women as consorts among his companions.  *****
Eumenes, having commended them, retired to his tent, and telling his friends he lived among a herd of wild beasts, made his will, and tore up all his letters, lest his correspondents after his death should be questioned or punished on account of anything in his secret papers.

Then he made his will, and tore up and destroyed his papers; he did not wish that after his death, in consequence of the secrets contained in these documents, accusations and calumnies should be brought against his correspondents.Можеби папирусот и пергаментот смрдат но лесно горат ама дали лесно се кинат?


POMPEY

For Perpenna, having in his custody all Sertorius's papers, offered to produce several letters from the greatest men in Rome, who, desirous of a change and subversion of the government, had invited Sertorius into Italy. And Pompey, fearing that these might be the occasion of worse wars than those which were now ended, thought it advisable to put Perpenna to death, and burnt the letters without reading them.И дали се користат за зафрканции?

DEMETRIUS

Agathocles pressed hard upon him, and many skirmishes and conflicts occurred, in which Demetrius had still the advantage; but Agathocles straitened him much in his forage, and his men showed a great dislike to his purpose, which they suspected, of carrying them far away into Armenia and Media. Famine also pressed upon them, and some mistake occurred in their passage of the river Lycus, in consequence of which a large number were swept away and drowned. Still, however, they could pass their jests, and one of them fixed upon Demetrius's tent-door a paper with the first verse, slightly altered of the Oedipus; —Child of the blind old man, Antigonus,
Into what country are you bringing us?И за крај малку античка криптографија

LYSANDER

 The Lacedaemonians did not at all concern themselves for any other accusers; but afterwards, when Pharnabazus, having been injured by him, he having pillaged and wasted his country, sent some to Sparta to inform against him, the Ephors taking it very ill, put one of his friends and fellow-captains, Thorax, to death, taking him with some silver privately in his possession; and they sent him a scroll, commanding him to return home. This scroll is made up thus; when the Ephors send an admiral or general on his way, they take two round pieces of wood, both exactly of a length and thickness, and cut even to one another; they keep one themselves, and the other they give to the person they send forth; and these pieces of wood they call Scytales. When, therefore, they have occasion to communicate any secret or important matter, making a scroll of parchment long and narrow like a leathern thong, they roll it about their own staff of wood, leaving no space void between, but covering the surface of the staff with the scroll all over. When they have done this, they write what they please on the scroll, as it is wrapped about the staff; and when they have written, they take off the scroll, and send it to the general without the wood. He, when he has received it, can read nothing of the writing, because the words and letters are not connected, but all broken up; but taking his own staff, he winds the slip of the scroll about it, so that this folding, restoring all the parts into the same order that they were in before, and putting what comes first into connection with what follows, brings the whole consecutive contents to view round the outside. And this scroll is called a staff, after the name of the wood, as a thing measured is by the name of the measure.

Wednesday, January 4, 2012

Грци или Евреи ? (2)

Дали Исус зборувал грчки?

Колосјани 3:11

„каде нема веќе Грк ни Јудеец, обрезание и необрезание, варварин, Скит, роб, слободен, туку Христос е сè и во сè.„

Во раната хебрејска традиција народите на светот „не-Евреи„(хебрејски „goyim„,или „nokhri „,грчки „ἔθνη„или „етне„ ,„етноси„, латински „gentilis„,„gentes„ народ,клан, племе) биле срдечно третирани од Евреите.Израелските мажи се женеле со не-Еврејки какви што биле Рут и Батшеба.

Но ,кога Евреите се вратиле од вавилонското заробеништво праксата на мешани бракови завршила и станала забранета (Езра 9-12 :Затоа не ги давајте вашите ќерки за нивните синови, и не земајте ги нивните ќерки за вашите синови; не посакувајте ги никогаш нивниот мир и нивната среќа, за да станете силни, за да ги јадете најдобрите плодови на земјата и за да им ја оставите засекогаш во наследство на вашите синови).

Поделбата меѓу Евреите и не-Евреите станала многу строга и непријателска.
До периодот на  Новиот Завет таа станува комплетна па затоа Исус се обидува да го „сруши ѕидот„.

Во времето на Исус,во Јудеја се говореле три јазици : Арамејски -народен јазик,хебрејски-јазик на свештенството и старогрчки „коине„ -лингва франка на Римската империја (зачудувачки е како и колку Римјаните не успеале да го воведат латинскиот јазик како говорен јазик.Многу е веројатно дека латинскиот никогаш и не бил говорен јазик,но тоа е друга приказна).

Овде ќе прифатиме дека по освојувањата на Александар грчкиот јазик ,коине ,се проширил како говорен јазик во сите „елинистички„ региони,нешто што исто така е нон-сенс бидејќи до времето на Александар „елинизмот„ ,4-1 век ПНЕ, всушност опаѓа а не расте).

Всушност Евреите  зборувале  два јазици-грчки и арамејски а некои можеле да читаат и хебрејски.Латински не знаеле.Исус не знаел латински.Тогаш,на кој јазик Исус разговарал со Пилат?Пилат веројатно не знаел арамејски.Ако разговарале без преведувач сигурно разговарале на грчки(да разговарале со преведувач би било забележено).
Кога Исус разговарал со римскиот центурион ,на кој јазик разговарал?Центурионот можел да говори секако, но ,ако дошол од Рим во Италија ,тешко дека знаел арамејски.
Исус имал и два апостоли со типично грчки имиња,Андреј и Филип.Всушност тие веројатно биле „елинисти„ односно„Грци„.

Кои и какви биле овие "елинисти" односно ,според латинскиот превод на зборот -„Грци„?

Дела на светите апостоли 6.1


 1 Во тие денови, кога учениците се намножија, елинистите се побунија против Евреите, зашто нивните вдовици беа запоставувани при секојдневното делење на помош.

Дела на светите апостоли6.2-8


 2 Тогаш Дванаесетмината ги повикаа сите ученици и рекоа: „Не е право ние да го оставиме Божјото Слово и да служиме околу трпезите.
  3 Затоа, браќа, најдете меѓу себе седум мажи, добро посведочени, полни со Дух Свети и мудрост, на кои да им ја довериме таа должност,
  4 а ние и натаму ќе им се посветиме на молитвата и на службата на словото.
  5 И предлогот му се допадна на целото множество, па ги избраа: Стефана, маж полн со вера и со Светиот Дух, потоа: Филипа, Прохора, Никанора, Тимона Пармена, и Никола, прозелит од Антиохија.
  6 Нив ги поставија пред апостолите; а овие, кога се помолија, ги положија рацете на нив.
  7 А Божјото слово растеше и бројот на учениците во Ерусалим се зголемуваше многу. И големо множество свештеници и се потчинија на верата.
  8 А Стефан, полн со благодат и сила, правеше големи чудеса и знаци во народот.

Овие „Грци„ се всушност Евреи кои зборуваат грчки.Ова се потврдува во Делата на светите апостоли 9.29 каде се вели

29 проповедајќи смело во Господовото име. Зборуваше и се препираше со елинистите, а тие гледаа да го убијат.

„Грци„ или „елинисти„ се всушност Евреи ,кои имале свои синагоги ,дури и во Ерусалим.

Значи,дали Исус и Апостолите зборувале грчки?

Веројатно ,да.

На пример Исус патува во Тир и Сидон и разговара со една жена -Сирофеничанка.
Евангелие според Марко 7
24 Се крена оттаму и отиде во Тирскиот и Сидонскиот Крај. Влезе во една куќа и сакаше никој да не го дознае. А не можеше да остане скриен.
25 Кога чу за него една жена, чија ќерка беше опфатена од нечист дух; таа дојде и падна пред Неговите нозе.
26 А таа жена беше Елинка, родум Сирофеничанка. И Го молеше да го истера бесот од ќерка и.
27 А Тој и рече: „Остави прво да се наситат децата, зашто не е добро да им се земе лебот на дечињата и да се фрли на кученцата.”
28 Таа пак одговори: „Да, Господи! но и кученцата под трпезата јадат од трошките на децата.”
29 И и рече: „Заради тој збор - оди си - бесот излезе од ќерка ти.”

или
Евангелие според Јован 12


20 Меѓу поклониците, дојдени на празникот, имаше и некои Грци.
21 Тие му пристапија на Филипа, кој беше од Галилејска Витсаида, и го помолија, велејќи: „Господине, сакаме да Го видиме Исуса.
22 Филип отиде и му кажа на Андреја; потоа Андреј и Филип отидоа и Му кажаа на Исуса.
23 А Исус им одговори: „Дојде часот да се прослави Човечкиот Син.
24 Вистина, вистина ви велам, ако пченичното зрно не падне во земјата и не умре, останува само; а ако умре, донесува многу плод.
25 Кој го љуби својот живот, ќе го изгуби, а кој го мрази својот живот на овој свет - ќе го запази за вечен живот.
26 Ако некој Ми служи Мене - нека Ме следи; каде Сум Јас, таму ќе биде и Мојот слуга. Ако некој Ми служи Мене; Мојот Татко ќе го почитува него.”

Филип и Андреј очигледно разбирале грчки .Исус кој живеел во Галилеја ,која била Галилеја
„ на народите„ односно на „не-Евреите„ ,очигледно мора добро да разбирал и зборувал грчки.


(Евангелие според Матеј 4


15 ”Земјата Завулонова и земјата Нефталимова, на пат кон морето, од другата страна на Јордан, Галилеја на народите;
16 народот, кој седеше во темнина, виде голема Светлина, и на оние, кои седеа во пределот и сенката на смртта, на нив им изгреа Светлина.”)

Да застанеме и да размислиме.Не се сочувани  ранохристијански документи на арамејски.
Најстарите документи и фрагменти на Новиот Завет се на грчки.
Наводно Папиас од Хиераполис изјавил дека Матеј ги собрал „изреките на Исус„ на арамејски.Но тоа арамејско издание никој не го видел.
Се што имаме е на грчки.
Дека постоеле Евреи и Евреи-Грци е повеќе од јасно од наведеното.
Дури и зборот „синагога„ за еврејските храмови е грчки- „συναγωγή ,синагоге„собир,собрание.


Етни(народ) значи не-Евреи.Грци-Елини,значи во суштина Евреи по род ,но ,Евреи кои зборуваат грчки.


Делува збунувачки.Но ,ова докажува дека проповедите на Исус и посланијата на Апостолите,веројатно се упатувани на Евреи по род од Палестина и од дијаспората (а тоа е целата „Грција„ како што видовме претходно а не на некој особен род -народ со име Грци).

Според раскажувањата на Филон Јудеецот ,во Александрија во 38 година НЕ,избувнал првиот бунт на Евреите во Римското царство.Причината била пристигнувањето на Херод Агрипа веднаш по неговото назначување на„ крал на Евреите„ (на сите земји,освен Јудеја)од страна на Калигула.Евреите го примиле со церемонијална помпа,но „Грците„ (читај -Евреи кои зборуваат грчки)го дотерале  познатиот идиот Карабас(зелка)и по него  извикувале „Марис!„ што на арамејски значи „Господару наш„!(Затоа што Херод зборувал арамејски,вели Филон).

Но зошто? Зошто им смета на „Грците“ некаков „крал на Евреите„ освен ако не се чувствуваат навредени што спаднале под негова власт?

За да ги избегнат консеквенците на несолената шега, било предложено во синагогите да си постават статуи на Калигула.

Мери Смолвуд во својата книга „Евреите под римска власт„ изјавува:Бидејќи Евреите беа про-римски расположени,„Грците„ станаа анти-семити„.

А кои тоа „Грци„?

Грци во Египет(а веројатно и пошироко) е само име за Евреи кои почнале да застрануваат од ортодоксната хебрејска религија и да прифаќаат делумно туѓа религија,обичаи и јазик.Оние на античките Македонци кои во Египет го донеле "елинизмот" ,старогрчкиот "коине "јазик како и дел од својот пантеон.Не е разумно да се смета дека во Александрија (или Египет)имало посебен народ со име Грци(Елини)кои не биле Евреи по род.

Според зборовите на Шерлок Холмс , по елиминирање на сите нелогичности она кое останува мора да е вистина,колку и да ни изгледа неверојатно. Евреите во Римската империја го измислиле"антисемитизмот",и тоа "погрчените" Евреи ,таканаречените "Грци".

Грци или Евреи? (1)


1Ова е родословието на Ноевите синови: Сим, Хам и Јафет, на кои им се родија синови после потопот.
2Јафетови синови: Гомер, Магог, Мадај, Јаван, Тувал, Мосох и Тирас.
3А Гомерови синови: Асханаз, Рифат и Тогарма.
4А Јаванови синови: Елисај, Тарсис, Китим и Доданим.
5Од нив се раширија народите по островите; според своите земји - секој со сопствен јазик - според своите племиња и народи.
6Хамови синови: Хус, Мицраим, Фут и Ханаан.
7А Хусови синови: Сева, Евила, Савта, Рама и Савтека. Рамови синови: Шева и Дедан.
8Од Хус се роди и Нимрод, кој стана прв велемоќник на земјата.

Во списокот на народите (Битие 10.1-32) ,кој ги наведува наследниците на Ное и народите кои потекнале од нив,Грците се јавуваат под името „Јаван„,кој е син на Јафет.
Јаван соодветствува на грчкиот збор „Јонија„,грчка област во Мала Азија.Јафет одговара на грчкиот збор „Јапет„ ,митолошкиот татко на Прометеј во грчките митови.

Два други „грчки„ народи се во списокот :Родијци ( Доданим или Роданим,се разликува во верзии на библијата) и Кипарци (Китим или Елишах).
Синовите на Шем,братот на Јафет,се Семити (името доаѓа од името Шем) вклучувајќи ги и Евреите.

Замислете си ја библиската верзија на историјата на Евреите.Во одредена точка од историјата,откако светот е уништен од потопот,народите започнуваат да се раѓаат од трите сина на Ное.Тие говорат еден ист јазик,јадат иста храна,го обожуваат истиот бог.
Согласно традицијата ,Евреите потекнуваат од Израелитите од Јужен Левант,кои имале неколку независни државички пред  да бидат освоени од Асирското и Вавилонското Царство .

Според хебрејската Библија Израелитите потекнуваат од Абрахам кој е роден во сумерскиот град Ур а емигрирал во Канаан* со семејството.Библискиот термин Израелити(или 12 племиња на децата на Израел) ја означува и историската популација на Кралството Израел.Во современа смисла Израелит значи припадник на еврејската вера.Терминот Евреи е синоним на Израелити.
*Канаан-knaʿn -χνα ,подоцна идентификувана со Феникија-Фојники/Φοινίκη .Област позната во античкиот грчко римски свет по поморска трговија и производство на црвена боја од морски полжави.

По многу генерации и по два века служење како вазална држава на Персијците,Јудеја наеднаш станува вазална држава на Македонија („грчка„ држава).

Александар ја освојува Персија а со тоа и поголемиот дел од познатиот свет.Бидејќи најголем дел од светот и припаѓал на Персија,и додека трепнеш,сега тој им припаѓа на „Грците„.
Но ова „грчко царство„не траело подолго од краткиот животен век на Александар.
По неговата смрт,царството се дели на три дела помеѓу неговите генерали.

Еден од генералите -Антигонус,а потоа и Птоломеј,го наследил Египет,друг-Селевк,го наследил Средниот Исток и Месопотамија.По два века мир под Персијците,Еврејската држава се нашла на средина меѓу борбите за моќ на две царства:Селевкидското со главен град во Сирија ,на север од државата на Птоломеите,со главен град во Египет ,на југ.

Уште еднаш Јудеја е освоена прво од едните,па од другите и го менувала вазалството од селевкидско до птоломејско.Помеѓу 319 и 302 година Ерусалим го сменил владетелот седум пати.

Како и сите други во регионот Евреите горчливо ги мразеле „Грците„.Тие биле најнеобичен народ кој дотогаш го сретнале.Во држава која била основана на чистотата на Еврејската религија,грчките богови изгледале длабоко навредливи.Во општество кое цврсто се спротивставувало на голотијата на телото,грчкиот обичај за борење без крпче облека сигурно изгледал ужаснувачки.За религија во која хомосексуалноста е криминал кон JHVH ,грчкиот однос кон хомосексуалноста ,дури и нивното преферирање на истата,сигурно изгледал неразбирливо.

Општо земено,изгледа дека во прво време „Грците„ ги оставиле Евреите на мир.Тие ,исто како и Персијците ги оставиле сами да си ја водат државата, прогласиле дека законот на Евреите е Тората и се обиделе да ја зачуваат еврејската религија.Но селевкидскиот крал Антиох(215–164 ПНЕ), во 168 ПНЕ го ограбил Храмот,во него поставил статуа на Зевс,ја забранил тората и започнал да спроведува насилна „грцизација„ врз Евреите.Против ова се побунил Јуда Макабејски**,кој собрал армија бунтовници и со партизанска борба ги победил Селевкидите,откако прво се пресметал со „грцизираните Евреи„.„Макабеј„ на еврејски значи „чекан„.

По победата Макабејците влегле во Храмот и го исчистиле од паганските обележја.За обележување на овој настан се прославува еврејскиот празник -Ханука.

За краток период државата на Евреите е слободна.

**Приказната за борбите на Макабејците е опишана во првата и втората книга на Макабејците,кои се дел од „септуагинтата„.Првата и втората книга се канонски книги на католичкиот и источно-православниот стар завет на Библијата ,но не и на хебрејската Библија.Првата книга ја претставува борбата меѓу побожните Евреи и „одметнатите„,„хеленизирани„ Евреи.Втората книга ја акцентира борбата меѓу „јудаизмот„ и „хеленизмот„


Сигурно имало Евреи кои живееле во грчките градови и пред вавилонскиот егзил,но првите организирани еврејски заедници во Грција се етаблирани околу 400 г ПНЕ.Во времето на Александар Македонски еврејските имигранти ги преплавиле „грчките„ градови во Егејот и внатрешноста.„Грците „ биле многубошци и живееле гламурозно.Евреите биле монотеисти но многумина биле привлечени од „грчката „ култура и создале класа на асимилирани ,прогрчки Евреи.

Согласно првата Книга Макабејска 15.23 по револтот на Макабејците Евреите формирале заедници во Спарта, Делос, Сикион, Самос, Родос, Кос, Горинтија, Крит, Книдус,Егина,Тесалија,Беотија,Македонија,Етонија,Атика,Аргос,Коринт ,Кипар и други градови.

Евреите биле распрснати насекаде.И овде каде што се населиле тие веројатно говореле -ГРЧКИ.

Еврејската историја во овој период е распрсната во повеќе области.Јудеја,Месопотамија и други области на Средниот Исток како и Египет.„Распрснувањето„ на Евреите е последица на освојувањето на Кралството на Јуда и депортацијата на Јудеите во 597 и 586 ПНЕ од Набуходоносор,кралот на Вавилон.Овој настан, ,е главен причинител на еврејската „дијаспора„.

Во античкиот свет не било можно да станеш натурализиран жител на некој држава ако не си роден во неа. Така ,ако си Евреин роден во Јудеја и ако се преселиш во Вавилон, Египет или Тир, си остануваш „странец„. Грците ги вовеле поимите „натурализација„ и „жителство„ со формирањето на своите градови-полиси во кои доселениците добивале еднаков третман како сите жители и можеле да уживаат слобода и просперитет.


Грчкиот бил лингва франка во „хеленистичките„ кралства.Евреите кои живееле во нив, наводно го “заборавиле„ хебрејскиот јазик и го „употребувале„ грчкиот.Околу 260 г ПНЕ некои книги на Библијата почнале да се појавуваат во Александрија на грчки.

Најголемиот настан на „хеленистичкиот„ период е преводот на еврејската Тора на грчки во Александрија. „Грците„ ја посакале за Александриската  библиотека на грчки.

Македонско-Египетскиот крал Птоломеј наводно наредил целата Библија да се преведе на грчки од 70 преведувачи.Овој превод е познат како Септуагинта. Всушност,Евреите кои живееле во Александрија воопшто не знаеле хебрејски па не „веројатно„, туку сигурно преводот на грчки е направен за нивните потреби.

Оваа постапка ќе ја претвори еврејската религија во светска религија.