Search This Blog

Wednesday, January 4, 2012

Грци или Евреи ? (2)

Дали Исус зборувал грчки?

Колосјани 3:11

„каде нема веќе Грк ни Јудеец, обрезание и необрезание, варварин, Скит, роб, слободен, туку Христос е сè и во сè.„

Во раната хебрејска традиција народите на светот „не-Евреи„(хебрејски „goyim„,или „nokhri „,грчки „ἔθνη„или „етне„ ,„етноси„, латински „gentilis„,„gentes„ народ,клан, племе) биле срдечно третирани од Евреите.Израелските мажи се женеле со не-Еврејки какви што биле Рут и Батшеба.

Но ,кога Евреите се вратиле од вавилонското заробеништво праксата на мешани бракови завршила и станала забранета (Езра 9-12 :Затоа не ги давајте вашите ќерки за нивните синови, и не земајте ги нивните ќерки за вашите синови; не посакувајте ги никогаш нивниот мир и нивната среќа, за да станете силни, за да ги јадете најдобрите плодови на земјата и за да им ја оставите засекогаш во наследство на вашите синови).

Поделбата меѓу Евреите и не-Евреите станала многу строга и непријателска.
До периодот на  Новиот Завет таа станува комплетна па затоа Исус се обидува да го „сруши ѕидот„.

Во времето на Исус,во Јудеја се говореле три јазици : Арамејски -народен јазик,хебрејски-јазик на свештенството и старогрчки „коине„ -лингва франка на Римската империја (зачудувачки е како и колку Римјаните не успеале да го воведат латинскиот јазик како говорен јазик.Многу е веројатно дека латинскиот никогаш и не бил говорен јазик,но тоа е друга приказна).

Овде ќе прифатиме дека по освојувањата на Александар грчкиот јазик ,коине ,се проширил како говорен јазик во сите „елинистички„ региони,нешто што исто така е нон-сенс бидејќи до времето на Александар „елинизмот„ ,4-1 век ПНЕ, всушност опаѓа а не расте).

Всушност Евреите  зборувале  два јазици-грчки и арамејски а некои можеле да читаат и хебрејски.Латински не знаеле.Исус не знаел латински.Тогаш,на кој јазик Исус разговарал со Пилат?Пилат веројатно не знаел арамејски.Ако разговарале без преведувач сигурно разговарале на грчки(да разговарале со преведувач би било забележено).
Кога Исус разговарал со римскиот центурион ,на кој јазик разговарал?Центурионот можел да говори секако, но ,ако дошол од Рим во Италија ,тешко дека знаел арамејски.
Исус имал и два апостоли со типично грчки имиња,Андреј и Филип.Всушност тие веројатно биле „елинисти„ односно„Грци„.

Кои и какви биле овие "елинисти" односно ,според латинскиот превод на зборот -„Грци„?

Дела на светите апостоли 6.1


 1 Во тие денови, кога учениците се намножија, елинистите се побунија против Евреите, зашто нивните вдовици беа запоставувани при секојдневното делење на помош.

Дела на светите апостоли6.2-8


 2 Тогаш Дванаесетмината ги повикаа сите ученици и рекоа: „Не е право ние да го оставиме Божјото Слово и да служиме околу трпезите.
  3 Затоа, браќа, најдете меѓу себе седум мажи, добро посведочени, полни со Дух Свети и мудрост, на кои да им ја довериме таа должност,
  4 а ние и натаму ќе им се посветиме на молитвата и на службата на словото.
  5 И предлогот му се допадна на целото множество, па ги избраа: Стефана, маж полн со вера и со Светиот Дух, потоа: Филипа, Прохора, Никанора, Тимона Пармена, и Никола, прозелит од Антиохија.
  6 Нив ги поставија пред апостолите; а овие, кога се помолија, ги положија рацете на нив.
  7 А Божјото слово растеше и бројот на учениците во Ерусалим се зголемуваше многу. И големо множество свештеници и се потчинија на верата.
  8 А Стефан, полн со благодат и сила, правеше големи чудеса и знаци во народот.

Овие „Грци„ се всушност Евреи кои зборуваат грчки.Ова се потврдува во Делата на светите апостоли 9.29 каде се вели

29 проповедајќи смело во Господовото име. Зборуваше и се препираше со елинистите, а тие гледаа да го убијат.

„Грци„ или „елинисти„ се всушност Евреи ,кои имале свои синагоги ,дури и во Ерусалим.

Значи,дали Исус и Апостолите зборувале грчки?

Веројатно ,да.

На пример Исус патува во Тир и Сидон и разговара со една жена -Сирофеничанка.
Евангелие според Марко 7
24 Се крена оттаму и отиде во Тирскиот и Сидонскиот Крај. Влезе во една куќа и сакаше никој да не го дознае. А не можеше да остане скриен.
25 Кога чу за него една жена, чија ќерка беше опфатена од нечист дух; таа дојде и падна пред Неговите нозе.
26 А таа жена беше Елинка, родум Сирофеничанка. И Го молеше да го истера бесот од ќерка и.
27 А Тој и рече: „Остави прво да се наситат децата, зашто не е добро да им се земе лебот на дечињата и да се фрли на кученцата.”
28 Таа пак одговори: „Да, Господи! но и кученцата под трпезата јадат од трошките на децата.”
29 И и рече: „Заради тој збор - оди си - бесот излезе од ќерка ти.”

или
Евангелие според Јован 12


20 Меѓу поклониците, дојдени на празникот, имаше и некои Грци.
21 Тие му пристапија на Филипа, кој беше од Галилејска Витсаида, и го помолија, велејќи: „Господине, сакаме да Го видиме Исуса.
22 Филип отиде и му кажа на Андреја; потоа Андреј и Филип отидоа и Му кажаа на Исуса.
23 А Исус им одговори: „Дојде часот да се прослави Човечкиот Син.
24 Вистина, вистина ви велам, ако пченичното зрно не падне во земјата и не умре, останува само; а ако умре, донесува многу плод.
25 Кој го љуби својот живот, ќе го изгуби, а кој го мрази својот живот на овој свет - ќе го запази за вечен живот.
26 Ако некој Ми служи Мене - нека Ме следи; каде Сум Јас, таму ќе биде и Мојот слуга. Ако некој Ми служи Мене; Мојот Татко ќе го почитува него.”

Филип и Андреј очигледно разбирале грчки .Исус кој живеел во Галилеја ,која била Галилеја
„ на народите„ односно на „не-Евреите„ ,очигледно мора добро да разбирал и зборувал грчки.


(Евангелие според Матеј 4


15 ”Земјата Завулонова и земјата Нефталимова, на пат кон морето, од другата страна на Јордан, Галилеја на народите;
16 народот, кој седеше во темнина, виде голема Светлина, и на оние, кои седеа во пределот и сенката на смртта, на нив им изгреа Светлина.”)

Да застанеме и да размислиме.Не се сочувани  ранохристијански документи на арамејски.
Најстарите документи и фрагменти на Новиот Завет се на грчки.
Наводно Папиас од Хиераполис изјавил дека Матеј ги собрал „изреките на Исус„ на арамејски.Но тоа арамејско издание никој не го видел.
Се што имаме е на грчки.
Дека постоеле Евреи и Евреи-Грци е повеќе од јасно од наведеното.
Дури и зборот „синагога„ за еврејските храмови е грчки- „συναγωγή ,синагоге„собир,собрание.


Етни(народ) значи не-Евреи.Грци-Елини,значи во суштина Евреи по род ,но ,Евреи кои зборуваат грчки.


Делува збунувачки.Но ,ова докажува дека проповедите на Исус и посланијата на Апостолите,веројатно се упатувани на Евреи по род од Палестина и од дијаспората (а тоа е целата „Грција„ како што видовме претходно а не на некој особен род -народ со име Грци).

Според раскажувањата на Филон Јудеецот ,во Александрија во 38 година НЕ,избувнал првиот бунт на Евреите во Римското царство.Причината била пристигнувањето на Херод Агрипа веднаш по неговото назначување на„ крал на Евреите„ (на сите земји,освен Јудеја)од страна на Калигула.Евреите го примиле со церемонијална помпа,но „Грците„ (читај -Евреи кои зборуваат грчки)го дотерале  познатиот идиот Карабас(зелка)и по него  извикувале „Марис!„ што на арамејски значи „Господару наш„!(Затоа што Херод зборувал арамејски,вели Филон).

Но зошто? Зошто им смета на „Грците“ некаков „крал на Евреите„ освен ако не се чувствуваат навредени што спаднале под негова власт?

За да ги избегнат консеквенците на несолената шега, било предложено во синагогите да си постават статуи на Калигула.

Мери Смолвуд во својата книга „Евреите под римска власт„ изјавува:Бидејќи Евреите беа про-римски расположени,„Грците„ станаа анти-семити„.

А кои тоа „Грци„?

Грци во Египет(а веројатно и пошироко) е само име за Евреи кои почнале да застрануваат од ортодоксната хебрејска религија и да прифаќаат делумно туѓа религија,обичаи и јазик.Оние на античките Македонци кои во Египет го донеле "елинизмот" ,старогрчкиот "коине "јазик како и дел од својот пантеон.Не е разумно да се смета дека во Александрија (или Египет)имало посебен народ со име Грци(Елини)кои не биле Евреи по род.

Според зборовите на Шерлок Холмс , по елиминирање на сите нелогичности она кое останува мора да е вистина,колку и да ни изгледа неверојатно. Евреите во Римската империја го измислиле"антисемитизмот",и тоа "погрчените" Евреи ,таканаречените "Грци".

No comments:

Post a Comment