Search This Blog

Monday, August 27, 2012

Стрижен,бањат,нецеливан

Уметнички приказ на „антички„ аквапарк


Огромните базени во кои уживале античките се нарекувале „нататио„ (natatio).


Базенот(natatio) 56 x 24 м , „Бањите на Каркала„ почеток на 3 век НЕ.Имајќи предвид дека „натус„ значи раѓање,создавање,веројатно по искуството на бањата „античките„ се осеќале како повторно родени.


Влезот во античките аквапаркови бил бесплатен.

Главните бањи биле оние на Агрипа,Нерон,Домицијан,Антонинус Каркала и Диоклецијан.Она кое денес ни е познато како „Пантеон„ било всушност предворје ( vestibule)на бањите на Агрипа и тој на „римскиот народ„му дозволил бесплатен влез.Шампион.

До 33 г ПНЕ само во Рим имало 170 „бањи„(базени).До крајот на 4 век НЕ имало 11 јавни и 926 приватни „бањи„.Во „бањите на Диоклецијан“ (356 x 316 м) изградени во 305 г НЕ можеле да се капат околу 3000 капачи(според зборовите на Олимпиодорус) .Во бањите (thermae)имало базени со врела,топла и студена вода .Бањите на Маркус Красус(оној кој се борел против Спартак) рекламирале дури и слатка и солена вода.(спред откриен натпис од 1749 дека некој си Јануариус ги „снабдувал„ бањите на Красус со топла и студена вода,а на кој начин -мистерија до денешен ден.)
Бидејќи античките не знаеле за сапун а систем за прочистување на водата бил сеуште мислена именка,можеме да си го замислиме доживувањео на античките бањи. Наместо сапун тие наводно се триеле меѓусебно (од маслотосо кое се мачкале ,замена за сапун) со нож наречен„стригил„(strigil)(од имево ми личи како нешто за стрижење што не е чудно бидејќи името веројатно му е „етруско„)


Апоксиоменос-гребач со стригил,класичен предмет на „античката„ скулптура.Овој откриен 1849та е изработен од Лисип 330г ПНЕ.Барем така треба да мислиме.


Откако главен град на „римското царство„ станал Константинопол,базените биле заборавени.Нови не се граделe а старите се распаѓале.Безобразните варвари им ги рушеле аквадуктите(не знаеле за што служат).

Нема да се задржуваме околу техничката изведба на античките аквапаркови.Сугестијата дека античките имале пумпи за вода а истовремено не знаеле да кројат и шијат облека и не постоел ни најобичен џеб( па металните парички кујзнае кај ги пикале додека се бањале) ,не знам за вас ама за мене е премногу.

Фактот пак,дека сите антички аквапаркови биле претворани во цркви не ме зачудува премногу.Мојата теорија е дека тие и биле изградени како цркви .Но не онакви цркви какви што гледаме денес .Веќе видовме дека во доцниот среден век свештенството имало чуден обичај да биде овековечено во друштво на голишави капачици.
Monday, August 13, 2012

Античкиот „историчар„ и „ренесансниот„ кардиналAsinius Pollio, a man of a warm and ardent temperament, was determined that the buildings which he erected as memorials of himself should be made as attractive as possible; for here we see groups representing, Nymphs carried off by Centaurs, a work of Arcesilas:77 the Thespiades,78 by Cleomenes:79 Oceanus and Jupiter, by Heniochus:80 the Appiades,81 by Stephanus:82 Hermerotes,83 by Tauriscus, not the chaser in silver, already84 mentioned, but a native of Tralles:85 a Jupiter Hospitalis86by Papylus, a pupil of Praxiteles: Zethus and Amphion, with Dirce, the Bull,87 and the halter, all sculptured from a single block of marble, the work of Apollonius and Tauriscus, and brought to Rome from Rhodes.
Доказ дека „ренесансните„ пронаоѓачи на „антиката„ имале голема смисла за хумор е создавањето на ликот на тн Гајус Асиниус Полио (Gaius Asinius Pollio, 75 ПНЕ-4 НЕ).Бидејќи сите „антички„ имиња нешто значат името на овој значи „магарешки стап„ ,Asinus-магаре,polus-poli-стап,врв на стап.

Овој „магарешки стап„ бил војник,поет,драматург,политичар,литературен критичар и историчар во 1 век пред нашата ера.Неговата „историја„ била основа на „историите „ на Апијан(Пчелар) и Плутарх(Богаташ).Тој бил патрон на Виргилиј(Невин,Девствен) и пријател на Хорациј(Саатчија).Го измислил читањето на авторот  сопственото дело пред публика.

Наводно „стапов на магарево „од парите од воениот плен здобиен во борбите рамо до рамо со Цезар,Помпеј,Марк Антониј ,Октавијан и други ја изградил првата јавна библиотека во Рим тн Atrium Libertatis.Библиотеката имала две „крила,грчко и латинско и била украсена со прекрасни статуи на познатите „антички„ херои.Една од скулптурите кои ја украсувале „веројатно непостоечката ) античка библиотека била Фарнескиот бик-Торо Фарнезе.Ова е колосална мермерна скулптура која наводно во 1546 ја „откопал цела„ папата Павле III бидејќи му требало нешто за да ја украси Палатата Фарнезе.


Папата павле III претставен на ѕидовите на банкет салата во Палатата Фарнезе.папа опколен со голи женски е многу честа слика во „ренесансата„.Некои папи си имале и свој харем.Да не ги спомнуваме другите перверзии .


Не биле сите ренесансни претстави религиозни.Борба со бикови(!) пред Палатата Фарнезе ,средина на 16 век.Би рекол дека „религозноста„ во 16 век поинаку се сфаќала и вриела од голи женски.


Неверојатна среќа што се пронашол „Бикот„.Исто како сега во двор да си ископаш комплетно функционален точак .За потребите на палатава истата година и на исто место( „Бањите на Каркала„) бил„ пронајден„ и познатиот Херкулес фарнезе.Всушност внукот на папата Павле III ,кардиналот Алесандро Фарнезе (1520-1589)имал голема љубов кон уметноста.


Алесандро Фарнезе (Асиниус Полио?).неговиот гроб е во Црквата на Гезу(Chiesa del Gesù) главниот храм на Езуитите


Градината Фарнезе(гравура 1761)првата ботаничка градина направена од Алесандро Fарнезе врз „античките„ руини,денес во слична состојба како Колосеумот.Friday, August 10, 2012

Двојници (2)


Селска куќа во Галичник ,(Јозеф Обребски во Македонија,30 -ти години на 20 век.Цела галерија ТУКА)


Реконструирано „праисториско„ наколно живеалиште,12-7 век пред нашата ера ,Охрид-Музеј на водаMonday, August 6, 2012

Трето лице еднина


Наводно своето „најголемо и најславно„ дело „Коментари за галската војна„Commentarii de Bello Gallico Гај Јулиј Цезар „го напишал„ ВО ТРЕТО ЛИЦЕ .

„Галија „е современа Франција ,Белгија и дел од Швајцарија.Делото е од 8 книги,секоја по околу 15000 зборови.Од каде толку папирус и пергамент  никогаш не ми било јасно (исто така не ми е јасно како грците имале прво збор за хартија а потоа смислиле збор за пергамент.Хартија,карта,chart во својата уштина значи договор,уредба.На што пишувале договори ,ем романи, ем историја ,ем географија  „античките„ Грци кои немале збор за пергамент а папирус (вивлос) не им растел по двор -останува вечна мистерија).

Нејсе,кобожем по смртта на Цезар осмата книга е допишана од некој Аулус Хиртиус(аула-дворец,дворски,хиртус-влакнест,груб,прост во превод дворски сељак,дворски простак,при смислувањето на „античките„ имиња не може да се каже дека „ возрожденците„ немале смисла за хумор.).

Дека никаков Гај Јулиј Цезар не пишувал за некакви  „галски војни„ е повеќе од јасно.Кој знае кој пишувал.

Ако не сте имале шанса да прочитате на македонски еве еден извадок од ова „дело на Јулиј Цезар„(100 — 44 г. ПНЕ).


Книга 5, Глава 1

Бидејќи Луциј Домициус и Апиус Клаудиј беа конзули, Цезар, кога заминуваше од своето зимско престојувалиште кон Италија, како што беше навикнат да прави еднаш годишно, им нареди на послушниците кои ги назначи над легиите да се погрижат во текот на зимата да изградат колку е можно повеќе бродови, а старите да ги поправат. Тој ја испланира големината и обликот на бродовите. Заради испорачување на стоката и за нивно полесно влечење кон брегот, тој ги направи малку пониски од оние кои ние сме навикнати да ги користиме во нашето море, а направи и многу повеќе, бидејќи знаеше дека, на сметка на честите промени на плимата, таму имаше помалку бранувања, па за превоз на товар и голем број на коњи, [тој ги направи] малку пошироки од оние што ние ги користиме во другите мориња. Сето ова тој го нареди да да се изгради заради леснотија и експедитивност за што во голема мера придонесуваше тоа што беа пониски....


И така натаму и така натаму.Кога јас би пишувал лично за моето учество во некоја војна,тешко дека би користел трето лице.И би внел понекоја емоција во пишувањето.Или барем ситни детали кои му се непознати на ТРЕТОТО ЛИЦЕ.Кој има желба нека чита ТУКА(англиски) за „галските војни„.

Иронично е што овој прв и легендарен Цезар кој се родил кобожем на 13 Јули (месецот го добил името според него) има директна врска со традиционалната хронологија. Имено тој го измислил и „јулијанскиот календар„ кој се користел од 45 годнина ПНЕ се до 1582 г НЕ.Многу долго.При пресметувањето на должината на годината згрешил само за 11 минути.Чудесно.

Кој знае дали воопшто имало некаква „галска војна„ или се е фантазија на средновековните фантазери.Еве што пишува „Плутарх„ за Цезар

„Тој покори (во Галската војна и др) повеќе од осумсто градови,покори триста(!) народи,се бореше со 3 милиони луѓе(?!) од кои еден милион уништи во борба (!!!???).„

„Јулиј Цезар„ е легенда.Неговата биографија е или литературна фантазија или збирштина на биографски детали од животот на други луѓе.Неговите „дела„ се дела на трети лица кои за жал засекогаш ќе останат анонимуси.


Јулиј Цезар во својот камп.Минијатура од 14 век