Search This Blog

Monday, August 6, 2012

Трето лице еднина


Наводно своето „најголемо и најславно„ дело „Коментари за галската војна„Commentarii de Bello Gallico Гај Јулиј Цезар „го напишал„ ВО ТРЕТО ЛИЦЕ .

„Галија „е современа Франција ,Белгија и дел од Швајцарија.Делото е од 8 книги,секоја по околу 15000 зборови.Од каде толку папирус и пергамент  никогаш не ми било јасно (исто така не ми е јасно како грците имале прво збор за хартија а потоа смислиле збор за пергамент.Хартија,карта,chart во својата уштина значи договор,уредба.На што пишувале договори ,ем романи, ем историја ,ем географија  „античките„ Грци кои немале збор за пергамент а папирус (вивлос) не им растел по двор -останува вечна мистерија).

Нејсе,кобожем по смртта на Цезар осмата книга е допишана од некој Аулус Хиртиус(аула-дворец,дворски,хиртус-влакнест,груб,прост во превод дворски сељак,дворски простак,при смислувањето на „античките„ имиња не може да се каже дека „ возрожденците„ немале смисла за хумор.).

Дека никаков Гај Јулиј Цезар не пишувал за некакви  „галски војни„ е повеќе од јасно.Кој знае кој пишувал.

Ако не сте имале шанса да прочитате на македонски еве еден извадок од ова „дело на Јулиј Цезар„(100 — 44 г. ПНЕ).


Книга 5, Глава 1

Бидејќи Луциј Домициус и Апиус Клаудиј беа конзули, Цезар, кога заминуваше од своето зимско престојувалиште кон Италија, како што беше навикнат да прави еднаш годишно, им нареди на послушниците кои ги назначи над легиите да се погрижат во текот на зимата да изградат колку е можно повеќе бродови, а старите да ги поправат. Тој ја испланира големината и обликот на бродовите. Заради испорачување на стоката и за нивно полесно влечење кон брегот, тој ги направи малку пониски од оние кои ние сме навикнати да ги користиме во нашето море, а направи и многу повеќе, бидејќи знаеше дека, на сметка на честите промени на плимата, таму имаше помалку бранувања, па за превоз на товар и голем број на коњи, [тој ги направи] малку пошироки од оние што ние ги користиме во другите мориња. Сето ова тој го нареди да да се изгради заради леснотија и експедитивност за што во голема мера придонесуваше тоа што беа пониски....


И така натаму и така натаму.Кога јас би пишувал лично за моето учество во некоја војна,тешко дека би користел трето лице.И би внел понекоја емоција во пишувањето.Или барем ситни детали кои му се непознати на ТРЕТОТО ЛИЦЕ.Кој има желба нека чита ТУКА(англиски) за „галските војни„.

Иронично е што овој прв и легендарен Цезар кој се родил кобожем на 13 Јули (месецот го добил името според него) има директна врска со традиционалната хронологија. Имено тој го измислил и „јулијанскиот календар„ кој се користел од 45 годнина ПНЕ се до 1582 г НЕ.Многу долго.При пресметувањето на должината на годината згрешил само за 11 минути.Чудесно.

Кој знае дали воопшто имало некаква „галска војна„ или се е фантазија на средновековните фантазери.Еве што пишува „Плутарх„ за Цезар

„Тој покори (во Галската војна и др) повеќе од осумсто градови,покори триста(!) народи,се бореше со 3 милиони луѓе(?!) од кои еден милион уништи во борба (!!!???).„

„Јулиј Цезар„ е легенда.Неговата биографија е или литературна фантазија или збирштина на биографски детали од животот на други луѓе.Неговите „дела„ се дела на трети лица кои за жал засекогаш ќе останат анонимуси.


Јулиј Цезар во својот камп.Минијатура од 14 век

No comments:

Post a Comment