Search This Blog

Monday, August 13, 2012

Античкиот „историчар„ и „ренесансниот„ кардиналAsinius Pollio, a man of a warm and ardent temperament, was determined that the buildings which he erected as memorials of himself should be made as attractive as possible; for here we see groups representing, Nymphs carried off by Centaurs, a work of Arcesilas:77 the Thespiades,78 by Cleomenes:79 Oceanus and Jupiter, by Heniochus:80 the Appiades,81 by Stephanus:82 Hermerotes,83 by Tauriscus, not the chaser in silver, already84 mentioned, but a native of Tralles:85 a Jupiter Hospitalis86by Papylus, a pupil of Praxiteles: Zethus and Amphion, with Dirce, the Bull,87 and the halter, all sculptured from a single block of marble, the work of Apollonius and Tauriscus, and brought to Rome from Rhodes.
Доказ дека „ренесансните„ пронаоѓачи на „антиката„ имале голема смисла за хумор е создавањето на ликот на тн Гајус Асиниус Полио (Gaius Asinius Pollio, 75 ПНЕ-4 НЕ).Бидејќи сите „антички„ имиња нешто значат името на овој значи „магарешки стап„ ,Asinus-магаре,polus-poli-стап,врв на стап.

Овој „магарешки стап„ бил војник,поет,драматург,политичар,литературен критичар и историчар во 1 век пред нашата ера.Неговата „историја„ била основа на „историите „ на Апијан(Пчелар) и Плутарх(Богаташ).Тој бил патрон на Виргилиј(Невин,Девствен) и пријател на Хорациј(Саатчија).Го измислил читањето на авторот  сопственото дело пред публика.

Наводно „стапов на магарево „од парите од воениот плен здобиен во борбите рамо до рамо со Цезар,Помпеј,Марк Антониј ,Октавијан и други ја изградил првата јавна библиотека во Рим тн Atrium Libertatis.Библиотеката имала две „крила,грчко и латинско и била украсена со прекрасни статуи на познатите „антички„ херои.Една од скулптурите кои ја украсувале „веројатно непостоечката ) античка библиотека била Фарнескиот бик-Торо Фарнезе.Ова е колосална мермерна скулптура која наводно во 1546 ја „откопал цела„ папата Павле III бидејќи му требало нешто за да ја украси Палатата Фарнезе.


Папата павле III претставен на ѕидовите на банкет салата во Палатата Фарнезе.папа опколен со голи женски е многу честа слика во „ренесансата„.Некои папи си имале и свој харем.Да не ги спомнуваме другите перверзии .


Не биле сите ренесансни претстави религиозни.Борба со бикови(!) пред Палатата Фарнезе ,средина на 16 век.Би рекол дека „религозноста„ во 16 век поинаку се сфаќала и вриела од голи женски.


Неверојатна среќа што се пронашол „Бикот„.Исто како сега во двор да си ископаш комплетно функционален точак .За потребите на палатава истата година и на исто место( „Бањите на Каркала„) бил„ пронајден„ и познатиот Херкулес фарнезе.Всушност внукот на папата Павле III ,кардиналот Алесандро Фарнезе (1520-1589)имал голема љубов кон уметноста.


Алесандро Фарнезе (Асиниус Полио?).неговиот гроб е во Црквата на Гезу(Chiesa del Gesù) главниот храм на Езуитите


Градината Фарнезе(гравура 1761)првата ботаничка градина направена од Алесандро Fарнезе врз „античките„ руини,денес во слична состојба како Колосеумот.No comments:

Post a Comment