Search This Blog

Monday, August 27, 2012

Стрижен,бањат,нецеливан

Уметнички приказ на „антички„ аквапарк


Огромните базени во кои уживале античките се нарекувале „нататио„ (natatio).


Базенот(natatio) 56 x 24 м , „Бањите на Каркала„ почеток на 3 век НЕ.Имајќи предвид дека „натус„ значи раѓање,создавање,веројатно по искуството на бањата „античките„ се осеќале како повторно родени.


Влезот во античките аквапаркови бил бесплатен.

Главните бањи биле оние на Агрипа,Нерон,Домицијан,Антонинус Каркала и Диоклецијан.Она кое денес ни е познато како „Пантеон„ било всушност предворје ( vestibule)на бањите на Агрипа и тој на „римскиот народ„му дозволил бесплатен влез.Шампион.

До 33 г ПНЕ само во Рим имало 170 „бањи„(базени).До крајот на 4 век НЕ имало 11 јавни и 926 приватни „бањи„.Во „бањите на Диоклецијан“ (356 x 316 м) изградени во 305 г НЕ можеле да се капат околу 3000 капачи(според зборовите на Олимпиодорус) .Во бањите (thermae)имало базени со врела,топла и студена вода .Бањите на Маркус Красус(оној кој се борел против Спартак) рекламирале дури и слатка и солена вода.(спред откриен натпис од 1749 дека некој си Јануариус ги „снабдувал„ бањите на Красус со топла и студена вода,а на кој начин -мистерија до денешен ден.)
Бидејќи античките не знаеле за сапун а систем за прочистување на водата бил сеуште мислена именка,можеме да си го замислиме доживувањео на античките бањи. Наместо сапун тие наводно се триеле меѓусебно (од маслотосо кое се мачкале ,замена за сапун) со нож наречен„стригил„(strigil)(од имево ми личи како нешто за стрижење што не е чудно бидејќи името веројатно му е „етруско„)


Апоксиоменос-гребач со стригил,класичен предмет на „античката„ скулптура.Овој откриен 1849та е изработен од Лисип 330г ПНЕ.Барем така треба да мислиме.


Откако главен град на „римското царство„ станал Константинопол,базените биле заборавени.Нови не се граделe а старите се распаѓале.Безобразните варвари им ги рушеле аквадуктите(не знаеле за што служат).

Нема да се задржуваме околу техничката изведба на античките аквапаркови.Сугестијата дека античките имале пумпи за вода а истовремено не знаеле да кројат и шијат облека и не постоел ни најобичен џеб( па металните парички кујзнае кај ги пикале додека се бањале) ,не знам за вас ама за мене е премногу.

Фактот пак,дека сите антички аквапаркови биле претворани во цркви не ме зачудува премногу.Мојата теорија е дека тие и биле изградени како цркви .Но не онакви цркви какви што гледаме денес .Веќе видовме дека во доцниот среден век свештенството имало чуден обичај да биде овековечено во друштво на голишави капачици.
No comments:

Post a Comment