Search This Blog

Wednesday, September 5, 2012

Дворскиот шут-ТерситTruth's a dog must to kennel; he must be whipp'd out, when 
Lady the brach may stand by th' fire and stink.  
The fool (King Lear)Дека Илијада е средновековна поема нема никакво сомнение.Дури и да го занемариме опишаниот библиски обред на  жртвување на жртви паленици кои му се палат на Господа(Аполон) за да ги спаси од чума  а кои по печењето витезите подготвено чекаат да ги набодат на своите виљушки(!?) никако не може да се голтне епизодата со дворскиот шут Терсит со која започнува второто пеење.Дворскиот шут не служел само за шеги и забава на ренесансните владетели туку и за критика на нивното однесување.Наводно Елизабета I од Англија,строго го критикувала својот дворски шут затоа што не бил доволно остар кон неа.
Само во ова светло( и никако поинаку) може да се разбере почетокот на второто пеење на Илијадата на Хомер.
Описот на Терсит е опис на вистински шут.Според „Хомер„,тој бил „најгрд од сета војска под Илион„,кривоног,подгрбавен,куц,со шилеста глава(?!).Јас богами шилеста глава не сум видел ама шилеста капа ми е нешто многу познато.

За илустрација, неколку „надгледни примери„ од 14,15 и 16 век.


Шутот покажува кон Господ на небото

Шутот танцува покрај библискиот Давид


Елена Тројанска на пат кон храмот на венера.Шутот (во преден план десно) на грбот носи мајмунче.

Александар Mакедонски седи на тронот.Шутот се мува околу бунарот(фонтаната?).
Шутот тропа на вратата со своето жезло

Шутот јава на своето жезло


(Шутот) Терсит нема милост ни кон Ахил ,ни кон Одисеј ,ни кон Агамемнон.Прашање е како „обичен војник„ како Терсит се осмелувал да се дере и да 'ржи на Агамемнон.Кога Одисеј ќе истрча да го смири,оправдувањето што Терсит може да се провлече со остриот говор е неговиот изглед(?!?).Одисеј се заканува дека ќе му ја соблече „кошулата„ и плаштот и ќе го исфрли гол од собранието а потоа го удира со жезло по грбот (прашање е чие жезло?,веројатно жезлото е на шутот Терсит,бидејќи шутот секогаш носи жезло.Некои измислуваат дека жезлото е на Агамемнон,но тоа Хомер никаде не го вели) .Терсит добива грозна рана на грбот а сите други(иако тажни) паѓаат од смеење.(?!?)

Ако не сте убедени,прочитајте ја „Троил и Кресида„ на Шекспир.Знаејќи точно каков вид карактер е Терсит - типичен „шекспировски шутNo comments:

Post a Comment