Search This Blog

Tuesday, September 18, 2012

Скендербег - Христијанскиот атлета

Папата KаликстусII

Георгиус Скандербек


На 11 Септември 1457 папата Каликстус III му пишува писмо на Скендербег дека добил неверојатно лоши вести од пратеникот од Албанија кој пристигнал во Рим.Тој во писмото му ветува на Скендербег пари собрани за „крстоносната војна„ во регионот на Рагуза (Дубровничка република),Антивари и цела  и Далмација иако владетелите на Босна и Унгарија исто така бараат средства за борба против Турците.Оддавајќи и највисока  почит на храброста и заслужената слава  на Скендербег тој во писмото вели:

....Nemo enim est tam ignarus rerum qui non summis laudibus ad cellum te extollat,et de tua nobilitate tanquam de vero athleta et propugnatore nominis Christiani non loquatur.

Или во превод 

„Никој не е така игнорантен за состојбите како оној кој со највисоки пофалби не ве воздигнува до небото,и кој не зборува за вашата благородност како на вистински атлета и бранител на христијанството „.The Papacy and the Levant, 1204-1571: The fifteenth century
No comments:

Post a Comment