Search This Blog

Thursday, January 26, 2012

Неколку сугестии и прашања околу библиотеката во Александрија

1.Не постои антички извор за основањето на библиотеката
2.Најстар извор е Јован Цецес (12 век НЕ).
3.Писмото на Аристеас(2 век НЕ) е псевдографија или измислица од многу векови подоцна од 2 век НЕ,ама нејсе.
4.Библиотеката наводно имала меѓу 400.000 и 700.000 книги (свитоци).Бидејќи папирусот во влажни услови пропаѓа за 100 години и без да го изедат глувци,би било потребно секоја година 350-400 препишувачи да препишуваат 4000-7000 „книги„.Нонсенс.
5.Книгите се чувале во контејнери од базалт.Библиотека од 400.000 „книги„ би требало да содржи 170.000 контејнери без капак.Кои и какви полици можат тоа да го издржат ?
6.Како се снаоѓале во библиотека без каталог?
7.Од антиката се сочувани имиња на 450 автори и дела со вкупен број од 3,773,000 зборови или околу  12,600 страници со по  зборови на секоја.искажано во ролни папирус тоа се 15.000 зборови на секоја ролна односно 251 ролна односно „книга„.А до 700.000?

Повеќе пикантерии ТУКА


                                                Контејнер за 3 ролни папирус (3 „книги„)

No comments:

Post a Comment