Search This Blog

Thursday, December 8, 2011

Take me to Pompeii where love is sweet*

Раѓањето на Венера, La naissance de Vénus , William Bouguereau, 1879
Раѓањето на Венера,La naissance de Vénus, Alexandre Cabanel, околу 1863
Раѓањето на Венера,La naissance de Vénus par Sandro Botticelli, 1485
Нема крај на чудата на „античкиот„ бордел Помпеи.


Фреска од  , Casa di Venus, Помпеи  1 век НЕ. Откопана  1960 година,се разбира во нашава ера . Наводно римска копија на славен портрет на Campaspe, од „старогрчкиот„сликар Апелес љубовницата на славниот Александар Дгрејт.Инаку Ампелес бил современик на нашиот Александар,го надживеал за некоја година.

Наводно сликата на Апелес направена за Елините од островот Кос ,стигнала до Рим.Август за слика стара 300 години платил 10 000 таленти (денес, околу 100.000 долари)
Aphrodite Anadyomene emerging from the Sea was dedicatd by his late lamented Majesty Augustus in the Shrine of his father Caesar

Pliny, Naturalis Historia (XXXV.91)

и така е јасно дека сликарите по ѕидови од Помпеи имале јака инспирација. Не е јасно од каде му дошла инспирацијата на Ботичели,бидејќи друга таква слика на Венера која се лежи (стои) во морската школка не е сочувана?


Може шетал по Блискиот исток?Афродита излегува од морската школка .Мозаик од Зеугма-Гази Антеп


Единствен одговор повторно е временската машина или описот на сликата од страна на нашиот стар пријател,античкиот шегобиец Ликијан (ме мрзи да го барам ама верувам ,бидејќи верно ја опиша „Свадбата на Александар„), чии дела , да се потсетиме се прв пат печатени 1499 во Фиренца, односно скоро сто години по сликата на Ботичели.
Смејурија :)

*Насловот на постов е превод на графит на латински јазик од Помпеи.Помпеи како одличен град-бордел од 14- 15 век навистина звучи пореалистично од археолошките и бајките на историчарите на уметност.

No comments:

Post a Comment