Search This Blog

Thursday, December 8, 2011

Седмиот ден на ШекспирShakespeare
de Marin Sorescu

Shakespeare a creat lumea in sapte zile.
In prima zi a facut cerul, muntii si prapastile
sufletesti.
In ziua a doua a facut riurile, marile, oceanele
Si celelalte sentimente -
Si le-a dat lui Hamlet, lui Iulius Caesar, lui Antoniu,
Cleopatrei si Ofeliei,
Lui Otello si altora,
Sa le stapineasca, ei si urmasii lor,
In vecii vecilor.
In ziua a treia a strins oamenii
Si i-a invatat gusturile:
Gustul fericirii, al iubirii, al deznadejdii,
Gustul geloziei, al gloriei si asa mai departe,
Pina s-au terminat toate gusturile.
Atunci au sosit si niste indivizi care intirziasera.
Creatorul i-a mingiiat pe cap cu compatimire,
Si le-a spus ca nu le ramine decit sa se faca
Critici literari
Si sa-i conteste opera.
Ziua a patra si a cincea le-a rezervat risului.
A dat drumul clovnilor
Sa faca tumbe,
Si i-a lasat pe regi, pe imparati
Si pe alti nefericiti sa se distreze.
In ziua a sasea a rezolvat unele probleme
administrative:
A pus la cale o furtuna,
Si l-a invatat pe regele Lear
Cum trebuie sa poarte coroana de paie.
Mai ramasesera citeva deseuri de la facerea lumii
Si l-a creat pe Richard al III-lea.
In ziua a saptea s-a uitat daca mai are ceva de facut.
Directorii de teatru si umplusera pamintul cu afise,
Si Shakespare s-a gindit ca dupa atita truda
Ar merita sa vada si el un spectacol.
Dar mai intii, fiindca era peste masura de istovit,
S-a dus sa moara putin.

Marin Sorescu (1936 - 1996)Шекспир
Од Марин Сореску

Шекспир го создаде светот за седум дена.

Првиот ден ги создаде небото,планините и долините.
Вториот ден ги создаде реките,морињата,океаните
И другите чувства-
И им ги даде на Хамлет,Јулие Цезар,Антониј,Клеопатра и Офелија,
На Отело и на другите,
За да можат тие и нивните наследници
Да владеат над нив
Сега и секогаш.

Третиот ден тој ги насобра луѓето
И ги научи на вкусовите:
Вкус на среќа,на љубов и очај,
Вкус на љубомора,на слава и така натаму,
Се додека не му завршија сите вкусови.

Некои момци задоцнија.
Креаторот ги удри нежно по главите ,
И им кажа дека немаат друга опција
освен да станат литературни критичари
и да го критикуваат безмилосно неговото дело.

Четвртиот и петтиот ден ги остави за смеење.
Ги пушти кловновите
да се тркалаат,
и им дозволи на царевите ,императорите
и другите несреќници да се забавуваат.

Шестиот ден тој реши неколку административни проблеми-
Предизвика бура
И го научи Кралот Лир
Како да носи круна од слама.
Имаше малку остатоци од создавањето на светот,
Па го создаде Ричард III.

Седмиот ден провери дали му останало нешто друго за работа.
Театарските менаџери веќе го беа прекриле светот со постери,
А Шекспир сметаше дека после толку многу работа
Заслужува и самиот да ја гледа претставата.
Но прво,бидејќи беше премногу изморен,
Замина малку да умре.

No comments:

Post a Comment