Search This Blog

Friday, December 30, 2011

Ап(e)олон китаристот бил машко или женско?

Кога ќе го видите Аполон Барберини не може да не се замислите дали фигурата со големи гради е всушност фигура на жена.Феминизираноста на Аполон е наводно оправдана со некој грчко-римски култ кон феминизорана естетика.Дури и да е така, градите на Аполон Барберини се корпа Ц.А тоа веќе не е феминизираност,туку едноставно-женственост.

Зборот Аполон ( Ἀπόλλων,Απέλλων,*Απέλjων-Апојон,Апејон,Апељон) е со непозната етимологија.
                                                                   Appolo Barberini

Аполон Барберини има и малку чудна фризура.Не знам како се вика гнездото на врвот на главата ама неодоливо асоцира на нешто друго :


Астарте (3-2 век ПНЕ)

                                                                    Иштар 2800-2300 ПНЕ


Астарте 3-2 век ПНЕ
Apollo Citharoedus

Изгледа дека е машко

Аполо опишан од нашиот пријател Ликијан


Sleeping ApolloВо Делфи,Аполон е славен како убиец на Пито (змијата)

Аполон го убива Питон и...аррр.....крокодилот?

Обожување на Аполон(среден век?)

Храмот на Аполон во Делфи

Аполон,троножникот од Делфи и Питон,сребрен статер( 5 век ПНЕ ?)

(Свети)Аполон го убива змејот

Аполон e Пајан  (παιών или Παιᾶν),бог доктор.Тоа може да се види од „хомерските химни„:
Аполон „ лечел„ со „баење„, како што кажува и неговото име ,микенското
„Pa-ja-wo„ (παιών:допира).

(ll. 287-293) `На ова место мислам да изградам славен храм
да биде пророчиште за луѓето,и тие овде секогаш ќе ми носат
совршени хекатомби*, и оние кои живеат на богатиот Пелопонез и
луѓето од Европа и островите миени од бранови,
м одговорам без грешка,одгов
кои доаѓаат да ме прашуваат. И јас на сите ќе иарајќи им во мојот богат храм.'
а, Феб Аполон ги постави наоколу темелите
широки и многу драги на бесмртни
(ll. 294-299) Кога тој го рече о вте богови,им постави темел од камен . 
целиот храм од изделкани камења,
да биде опеан засекогаш .
И безбројни племиња на луѓе го изградија

(ll. 300-310) Но во близината течеше сладок поток,и таму со силна стрела господарот,синот на Зевс, го уби потечениот,голем ,женски змеј,бесно чудовиште кое сакаше да создаде многу несреќи на земјата,на самите луѓе или нивните тенконоги стада,бидејќи таа беше многу крвава чума.

Тоа беше таа која еднаш го доби од со злато овенчаната Хера и 
го донесе убиствениот,суров Тифаон ,да биде чума за луѓето.
*хекатомбе-жртва од 100 говеда1 comment:

  1. Сакам да има глупак работа. Турција во потрага по естетски лекар. Op. Д-р Али Mezdeği?
    op dr ali mezdeği

    ReplyDelete