Search This Blog

Wednesday, December 7, 2011

Κλαύδιος Πτολεμαῖος, Klaudios Ptolemaios;Птоломеј (90-168 Н.Е)Мапа на светот според Птоломеј,печатена во 15 век кога делото на Птоломеј -Географија,е преведено од Грчки на Латински.Мапата наводно ја револуционизира средновековната географија и картографија со повторно откривање на "старото знаење" и ја открива потребата од точни математички мерки и пресметки во картографијата.

Уште мапи според Птоломеј

Ptolemy's regional map, Tabula Asia


Ptolemaic world map in Liber Chronicarum, 1493


Münster 1542

Ptolemaic World Map, Johan Scotus, 1505

Ptolemy: the Geography

No comments:

Post a Comment