Search This Blog

Thursday, December 8, 2011

Риба Панга

Ова прв пат го слушам а за некои е стара вест.

Рибата Панга (Pangasius),слатководна риба од групата на сомови,ја има на нашиот пазар во големи количини.Ама не требало да ја јадеме.

Зошто не треба да јадете виетнамска риба ТУКА.

Наводно реката Меконг во Виетнам каде се произведуваат филетите на замрзнатата  риба  Панга е најзагадената река на светот .

Некои стручњаци тврдат дека најдобро е да се јаде риба која потекнува од студени води а да се избегнуваат рибите од топли води-Азија ТУКА.

Можеби е рекла казала(наводно Австралијанците не јадат виетнамска риба)-само да предупредам.

Најдобро е да се јаде свежа риба од локално потекло.Се разбира ,постои и спротивно мислење .Знам дека секоја увезена риба поминува санитарна инспекција и е микробиолошки сигурна.Дали се проверува содржина на тешки метали и пестициди,тоа не знам.

Сум јадел,сме јаделе,живи сме.Не знам само до кога.

No comments:

Post a Comment