Search This Blog

Monday, February 27, 2012

Мало пневматско олтарчеХерон од Александрија(ако се препознавте со некој друг „антички„ лик,не грижете се,портретов е измислен,поизмислен не може да биде)

Еден русин кој напиша лектира за контраисторичарите,наречена„Поинаква историја на уметноста„,(читај ТУКА на руски) се изнасмеа за користењето на еден вид„камера опскура„ во  4 век пред нашата ера со извикот „па што не напишале дека измислиле и микроскоп пред нашата ера„.Морам да кажам дека кога навлегов во темава сфатив дека „камера опскура„ е ситница за „античките„.Продолжив со „делата„ на некој Херон од Александрија кои се за восхит.Не верувате?

Човеков измислил триста механички чуда во 1 век од нашата ера.  Еве опис на една машина
Изградба на мал храм, таков што, кога ќе се запали оган, вратичките се отвораат спонтано,и ќе се затворат повторно кога огнот ќе биде изгаснат. Предложениот храм нека стои на пиедестал, ABCD (сл. 37), на кој се наоѓа мал олтар (жртвеник) ED.

Низ олтарот вметнете цевка, FG, на која крајот F и е во олтарот а крајот G е во еден глобус, H, достигнувајќи речиси до неговиот центар: цевката мора да се залеми во глобусот, во кој е поставен свиткан сифон, KLM.

Нека шарките на вратичките бидат продолжени надолу и нека се вртат слободно на оски во базата ABCD, а од шарките нека се закачат два синџири, кои споени во едно,ќе бидат прикачени,со помош на макара,на шуплив сад NX, кој  виси, додека другите синџири,обвиткани околу шарките во спротивен правец на претходните, и споени во едно,се прикачени,со помош на макара, на оловен тег, со чие спуштање вратичките ќе се затвораат.Нека надворешниот крај на сифонот KLM влегува во обесениот сад, и преку дупка,P, којa потоа мора да биде внимателно затворена , истурете вода во глобусот доволно за да се наполни до половина.Ќе се види дека,кога огнот на олтарот ќе се распали , воздухот во олтарот станува вжештен и се проширува во еден поголем простор, минувајќи низ цевката FG во глобусот (парниот казан), ќе ја протера течноста преку сифон от KLM во обесениот сад, кој, како што слегува со неговата тежина, ќе ги затегне синџирите и ќе ги отвори вратите. Повторно, кога огнот ќе се изгасне,реткиот воздух ќе избега преку порите на страниците на глобусот ,и свитканиот сифон, (на чиј крај е потопен во водата на обесениот сад) ќе ја повлече течноста од садот со цел да ја пополни празнината што ја оставиле испарените честички.Кога садот ќе се олесни тој ќе се крене нагоре ќе ги затвори вратичките. Некои наместо вода користат жива, бидејќи таа е потешка од водата и е лесно се шири од огнот.

Изработка на клепсидра преку која Плутарх гледал колку е часот ТУКА

Целата книга на Херон Александриски ТУКА

No comments:

Post a Comment