Search This Blog

Friday, February 3, 2012

Грци или Евреи (3)


Спартанците и Јудеите се браќа (и сестри).Ништо чудно што приказната за јудејските маченици мајката со седум синови кои се жртвуваат за верата ,неодоливо потсетува на приказните за мајката Спартанка која двојно се жртвува (и себе и своите синови() за повисоки идеали.

Извадок од Книгите Макавејски(2 век ПНЕ)


5.А ова е препис на посланицата која им ја напиша Јонатан на Спартанците
6„Јонатан првосвештеникот и герусијата(собрание) на старците народот и свештениците и останатиот народ (δήµος) Јудејски на Спартанците браќа да се радуваат
7.Уште порано беа испратени посланици на Ониј првосвештеникот од Ариј вашиот цар дека сте наши браќа како што е преписот во прилог
8.И го прими Ониј испратениот( ваш) човек со слава, и ги прими посланиците во кои беше изложен сојуз и пријателство.
9.Ние значи иако немаме потреба во тоа имајќи ги за утеха Светите Книги кои се во нашите раце.
10.настојуваме да испратиме дека братството и пријателството со вас да го обновиме ,за да не се оттуѓиме од вас,бидејќи помина многу време од кога ни пишавте
11.Затоа ние во секое време непрекинато и за празници и во останати установени денови се сеќаваме на вас над жртвите кои ги принесуваме и во молитвите како што е праведно и личи да се сеќаваш на свои браќа.
12.И й се радуваме на вашата слава.
13.Нас пак не обиколија многу невољи и многу војни и војуваа на нас царевите кои се околу нас.
14.Сепак не сакавме да ги вознемируваме и останатите сојузници и наши пријатели во тие војни
15.Бидејќи имаме помош од Небото која ни помага, и се спасивме од нашите непријатели,и се поништија непријателите наши.
16.Го избравме пак Нуминиј синот на Антиох и Антипатер синот на Јасон и (ги) пративме кај Римјаните да го обновиме со нив поранешното пријателство и сојуз

17.И им наредивме да дојдат кај вас и да ве поздрават и да ви ги предадат нашите посланија за обновување на нашето пријателство.
18.И сега добро ќе сторите ако на ова ни одговорите„
19.А ова е посланието кое тие(Спартанците) му го испратија на Ониј
20.„Ариј царот на Спартанците,на Ониј големиот свештеник-да се радува!
21.Се најде во списите за Спартанците и Јудеите дека се браќа и дека се од родот на Аврам
22.И сега кога го дознавме ова добро ќе сторите да ни напишете за вашиот мир.
23.А ние вам ви отпишуваме:нашата стока и нашиот имот е ваш,а вашиот е наш.Заповедаме да ви соопштат вака
Грци или Евреи (1) http://kontraistorija.blogspot.com/2012/01/1.html
Грци или Евреи (2) http://kontraistorija.blogspot.com/2012/01/2.html

Knjige makavejske komplet


Анд зис ис Јудеја


Зум на „античка„ карта на ЈудејаИли антички кажано


No comments:

Post a Comment