Search This Blog

Tuesday, February 7, 2012

Јаничари-првата организирана војска во историјата


       Наводно,  од турски:Yeniçeri, и во превод Нова војска .А која била старата? 
Стара и немало.Во тоа време секогаш кога се создавало нешто му се ставало име „ново„. Подоцна по техничко технолошкиот век луѓето претпоставувале дека ако има „ново„ претходно имало и „старо„.Не е точно.Старо а слично или различно од новото обично воопшто немало.

„Јаничари биле припадници на турска пешадиска единица во својство на телохранители на султанот. Оваа единица била основана во 1329 година (14 век) од страна на султан Мурат I, времето кога Османлиското царство го започнувало своето проширување. Јаничарите се регрутирале од немуслиманско население, од заробени млади христијани што биле насилно потурчувани.„

Loquutus etiam sum cum primogenitis Christianorum, qui milites custodes Caesaris sui sunt, dicti Janitzares, et facti Mahumedani; dicebant quod usque corde Christiani essent, et quod aliqui intermedii, aliqui autem Mahumedani.

86.[86.] Разговарав и со некои кои служат како воени телохранители на нивниот Цезар,наречени Јаничари кои биле родени како Христијани а подоцна станале Мохамедани.  Тие велат дека сеуште во срцето се Христијани, некои се нешто помеѓу, а некои се Мохамедани.

 * Традиционално јаничарите се турска војска формирана во  14 век од бегот Орхан,од младичи Христијани и други воени заробеници конвертирани во Ислам. На крајот тие добиле толкава моќ да менуваат султани, не можеле да се контролираат, и во 1826, после револтот против султанот Махмуд II,биле масакрирани во нивните бараки и единиците им биле укинати.  

E.Swdenborg :De Ultimo Judicio Et Babylonia Destructa 1758 ,англиски ТУКА
Еден од најславните јаничари бил Ѓорѓија Кастриот Скендербег , син на деспот од северна Албанија кој водел 20 годишна војна против Отоманите, и Мехмед Паша Соколи селанец од Босна кој подоцна станал голем везир, служел на тројца султани, и бил дефакто владетел на Отоманската империја повеќе од 14 години.

Во украинскиот ,бугарскиот и српскиот јазик  името јаничар се употребува за воин кој се конвертирал од Христијанство во Ислам.

Единиците биле организирани во орти (еквивалентни на баталјон).На чело на ортата стоел чорбаџи(служител на супа). Сите орти заедно правеле оџак  ( "огниште"). Сулејман I имал 165 орти но со време нивниот број пораснал на 196. Султанот стоел на чело на јаничарите но непосредна команда имал нивниот ага (командант).
Војската била поделена на три групи:
  • ќемат (трупи на границата ,или „јемат„) ),со 101 орта
  • бејлик или буљук (лични телохранители на султанот), со 61 орта
  • шекбан или сејмен, 34 орти
Додатно имало 34 орти од ајеми (кадети). Тоа биле полуавтономни јаничари постојано распоредени во Алжир.
Ранговите на јаничарите наводно биле базирани на работни места во кујната или на групите ловци, за да се акцентира дека биле слуги на султанот. Кој знае дали е така.Не може точно да се утврди ни кој ги основал.
Локалните јаничари стационирани во градовите подолго време се нарекувале јерлија(звучи како герила).


Отоманите први имале организирана и постојана војска после „античките римјани„.Многу е поверојатно дека нивната војска била првата организирана војска во историјата.Јаничарите имале и логистика.Тие биле дел од организиран воена машина.Отоманската армија имала трупи за изработка на патишта,трупи за подигање на шатори,трупи за печење леб.Чебечи трупите дистрибуирале оружје и муниција.Јаничарите имале и медицински персонал кој патувал со нив за време на походите .Тие ги собирале ранетите во патувачки болници зад борбените линии.

Јаничарите се споредувани со „римската преториска гарда„.Многу е поверојатно дека „римската преториска гарда„ е смислена на хартија по урнек на јаничарите .
Јаничарите носеле посебни униформи,биле плаќани во кеш, и марширале на особена музика која се нарекувала мехтер. Слично на напаѓањето со гласна музика на  фалангата на Александар. 
Ѕирни ТУКА.
Воената музика на јаничарите била позната по своите перкусиони и дувачки инструменти:кош (огромен тимпан), давул (бас тапан), зурла (силна труба),нафир или  бору (труба),чевган-ѕвонци , триангла, и зил -чинели, и други. Музиката на јаничарите извршила влијание врз европските музичари на класиката како Моцарт и Бетовен  кои компонирале маршеви „ала турка„.No comments:

Post a Comment