Search This Blog

Tuesday, October 9, 2012

Лаокон или Змијодржец ?
Цртежот на Лаокон на Вилијам Блејк  околу1826-27Вилијам Блејк бил лош цртач(иако бил професионален графичар и учел графика 7 години) но добар размислувач.Но не секогаш добриот размислувач носи и добри заклучоци.Веројатно бил одушевен од „античката„ скулптура на Лаокон но сепак нешто му било нејасно.Неговиот цртеж е исполнет со коментари на три јазици.Веројатно асоцијации кои му паѓале на памет додека го набљудувал делото.

Еве што пишува на цртежот(забелешките во заграда се мои)

1.Ако Моралот беше Христијанство,Сократ ќе беше Христос.(токму така,античкиот Сократ најверојатно е смислен според прототипот на  Исус)
2.יה (Јахве) и неговите два сина Сатан и Адам,прецртани од Херувимите на храмот на Соломон од тројцата од Родос(мисли на „античките„ скулптори кои наводно ја правеле скулптурата) и применети во Природа оносно историјата на Илиум(Троја
3.Уметност Деградирана,Имагинација Одречена Војната  ги раководела Нациите.
4.Зло
5.Доброто и Злото се Богатство и Сиромаштија,Дрво на Мизеријата,размножува Раѓање и Смрт
6.Боговите(Лаокон не бил бог) на Пријам се Херувимите на Мојсеј и Соломон:Домаќини на Небото
7.Без Непрекинато Вежбање ништо не може да се направи Вежбањето е Уметност ако го запоставиш Изгубен си.(хм)
8.Ангелот на Божествената Присутност
9.מלאך יהוה Ангелот на Јахве
10.ΟΦΙουΧος Змиедржец

11.ХЕБРЕЈСКАТА УМЕТНОСТ е наречена ГРЕВ од Божјата НАУКА Се она што Гледаме е Визија од Генерираните Органи исчезнато веднаш штом дојде Постојаното од Имагинацијата(значи реалноста,она физичкото кое го гледаме е потиснато од постојаноста на фантазијата) сметана за НИШТО од ПРИРОДНИОТ ЧОВЕК (обичниот човек смета дека имагинацијата ,фантазијата не постои ,е ништо, ама таа сепак го потиснува неговото физичко постоење.Многу добро кажано.)
Се што може да се Создаде може да биде Уништено Адам е само Природен Човек а не Душа или Имагинација (човеков и оддава почит на фантазијата,многу е во право,од две-три приказни и гледање во небото е смислена цела „античка „ историја)
12. Добро
13.לילית Лилит (Исаија 34:14)(според средновековна легенда ,првата жена на Адам направена од земја за разлика од Ева која е од реброто на Адам)
Жената на Сатаната Божицата Природа е војна и Мизерија и Хероизмот е Мизерија(страдање)
14. Духовна Војна Израел спасен од Египет е Уметноста спасена од Природата и Имитацијата(на природата).
15.Поет Сликар Музичар Архитект:човек или жена кои не се ова не се Христијани
Мора да напуштите Татковци и Мајки(Лука 14:26) и Куќи и Земја ако се испречени на патот на Уметноста
16.Вечното тело на човекот е ИМАГИНАЦИЈАТА,таа е самиот Бог 
ישע (Јешуа,ЈШ,Исус ова ЈШ на „словенски„ би дошло ЖШ-живееш,ЈХВХ-Жв-Жив ЖШ -Јешуа-Живеј) ние сме негови Крајници(делови од телото)
17.Тој се манифестира себеси преку Уметничките Дела(во Вечноста Се е Визија)
Вистинското христијанско Милосрдие не зависи од Парите
 Животи крв на Сиромашните Семејства која е на Цезар или на Империјата или на Природната Религија
Пари кои се Големиот Сотона или Разум
Корен на Доброто и Злото
Обвинение за Грев

                              Јохан Кеплер во 1604 набљудувал експлозија на Супернова во ногата на „змиедржецот„,на сликата означено со Н

18.Молитвата е Студија(учење) на Уметноста Фалбата е Практицирање на Уметноста
Постот и сл се е во релација со Уметноста надворешната Церемонија е Антихрист

16.Онаму каде постои идеја за Пари не може да постои Уметност,но само Војна читајте го матеј глава 10 (9-10)-(9 Не набавувајте ни злато, ни сребро, ниту бакар во вашите појаси;
10 ниту торба за пат, ни две облеки, ни обувки, ни стап, зашто работникот ја заслужува својата прехрана.)
11.Со претензии кон двете Невозможности Чесност и Воздржување Богови на Варварите
Тој се покаја што го створил Адама(од Жена,Адамах) и го жалеше од сесрце
12 Уметноста никогаш нема да постои без
Да се покаже Голата Убавина
Боговите на Грција и Египет беа Математички дијаграми
Видете ги делата на Платон

13.Божествената Унија се Потсмева и ја Одрекува Непосредната(брзата) Комуникација со Бога
Расипувачите велат Каде се неговите Дела кои ги создал во Пустината О што се Овие од каде дојдоа Овие ова не се Делата на Египет или Вавилон чии Богови се Моќите на овој Свет.Божица,Природа
која прво ја расипува а потоа ја уништува Имагинативната Уметност
Бидејќи нивната Слава е Војна и Доминација Империјата против Уметноста види ја Енеида на Виргилиј книга 6 стих 848(Not as the people pleas'd, but as they paid-не колку луѓето се задоволни туку колку  платиле)
За Секое
Задоволство
Парите
се Бескорисни
Има држави во кои Визионерите
се третирани како Лудаци
такви се Грција и Рим (?!?)
Такви се Империјата или Данокот види Лука 2:1( 1 А во она време излезе заповед од царот Август за попис на сите жители.)

14.Исус и Апостолите и Учениците сите биле Уметници Нивните Дела биле уништени од Седумте Ангели на Седумте цркви во Азија Антихрист Наука непродуктивниот човек не е Христијанин а уште помалку Уништувач

15.Стариот и Новиот Завет се голем Код на Уметноста

НАУКАТА е Дрвото НА СМРТТА
УМЕТНОСТА е Дрвото на ЖИВОТОТ
БОГ е ИСУС

Целата Дејност на Човекот е Уметноста и сите Слични Нешта
нема Таинственост во Уметноста
Она кое го нарекуваме Антички Скапоцени камења на заштитниот Градник на Арон

16.Христијанството е Уметност а не Пари
Парите се нејзиното Проклетство

Зарем секој човечки Порок не е отворено опишан во Библијата
не е се Грев што Сатаната така го нарекува
сета Љубов и Божја Милост на вечноста


Многу интересно.Змиедржецот односно соѕвездието Офиухус (офис-змија,змеј на грчки) и мене ме постсетува на Лаокон


Лаокон и „синови„,веројатно дело на Микеланѓело 1475-1564

Од книгата „Астрогносија на 16 век„

Змиедржецот( на латински Serpentarius )  најубаво со голо око се гледа во лето.Во римската митологија „држачот на змиите „ е Асклепиус(уште еден двојник на Исус).Еве како „античкиот „ Аратус(4-3век пред нашата ера, наводно препишано од „изгубениот каталог„ на  уште поантичкиот Евдокс Книдски ) го опишал соѕвездието Змиедржец.
„Во близина на грбот на Фантомот (соѕвездието Херкулес)е Круната(?! Corona borealis, да забележиме дека во антиката НЕМАЛО КРУНИ ,тие носеле ловорови или дабови ливчиња во венче) ,но со својата глава тој е во близина на главата на змиедржецот а потоа оттаму може да го забележите сјајниот Змиедржец, толку сјајно под неговата глава се сместени неговите сјајни раменици.Би можеле јасно да се маркираат дури и на месечина на средина на месецот ,но рацете не му се толку сјајни а бледо светат и ѕвездите од оваа и од онаа страна.Но сепак може да се видат,бидејќи не се слаби.Двете (раце)цврсто ја држат змијата која го обиколува појасот на Змиедржецот,но тој стоејќи цврсто на обете нозе добро позиционирани цврсто го гази чудовиштето,дури и Шкорпијата која стои право на неговото око и градите.Змијата е завиткана околу обете негови раце-малку над неговата десна рака но повеќепати свиткана околу левата„                                                   Соѕвездието Круна нема врска со венец


Змиедржецот ја сече еклиптиката и може да се нарече„ 13 ти хороскопски знак„(29Ноември-17 Декември).Според положбата тој е меѓу соѕвездијата Шкорпија и Стрелец.Можно е „синовите„ на „Лаокон„ да се двете заборавени соѕвездија „Bootes„ и „Antinous„(обожениот љубовник на императорот Адријан)
„Страшниот Папа „Јулие II„ кој го „откопал„ Лаокон и синови во лозје е роден на 5 ти Декември 1443 (по јулијански календар ,па пресметката дали е роден во Змиедржец е виша математика,нема да се замарам но изгледа така е) а крунисан на 28 Ноември 1502(пак во Змиедржец, интересно да се забележи).

No comments:

Post a Comment