Search This Blog

Thursday, April 26, 2012

Кој зборувал Илирски јазик (денес „словенски)

Bibliotheca Apostolica Vaticana

 By Angelo RoccaСрби ,Вандали,Загорани,Бугари,Македонци Медитеранци и така натаму :)

За воља на вистината „македонски јазик„ за Рока е дијалект на грчкиот јазик.Па вели вака:

Македонија е голем европски регион ,некогаш најславна империја,чиј народ иако медитерански,зборува Илирски,но постојат во Македонија и некои кои зборуваат грчки јазик (lingua Graeca),со особен дијалект,и од нивниот дијалект може да се соберат старите имиња на месеците.Македонските месеци биле именувани според знаците на зодијакот:

Јануари-Водолија-Идрохоос
Февруари-Риби-Ихтус
Март-Овен-Криос
Април-Бик-Таурос
Мај-Близнаци-Дидимос
Јуни-Рак-Каркинос
Јули-Лав-Леон
Август-Девица-Партенос
Септември-Вага-Зигос
Октомври-Шкорпија-Скорпиос
Ноември-Стрелец-Токсотис
Декември-Јарец-АгонеросNo comments:

Post a Comment