Search This Blog

Thursday, March 15, 2012

Квиз по историја на уметноста


Од мајсторство кон идиотизам или од идиотизам кон мајсторство,прашање е сега.Погледнете добро.Античка уметност не постоела.Не можела да постои.Божем на „античките„ им здоделало да се занимаваат со реализам па преминале на „експерименти„ со формата како уметниците на 20 век.Не.Точка.

Што е тоа стилски паралелизам?

Глава на писар 30 век ПНЕ
Глава на идол ,Аморгос,Грција 30 век ПНЕ

Нешто нејасно?

Погледнете го ова

Римјанка, I век НЕ
Пророкот Јеремија,Донатело14 век НЕ
Нејасно?

Погодете од кој век е следнава скулптура


Не ,не е Донатело,ова е „античкоримска„ скулптура:„Стар рибар„, 2 век пред нашата ера.Вицотека.

Донатело?Не.„Римскоантичка„ скулптура„Пијана баба„2 век ПНЕ

Пијана баба?Не.Донатело,Марија Магдалена 14 век од нашата ера
А ова?(Повеќе слики)

Распетие.Бронза ,висина 21 цм VIII век НЕ,Ирска
Апостол.Црква Сен-Сернен.Околу 1090,Тилуза


„Таписеријата„ од Бајо,(околу 1073-1083)

Страшен суд,детал,западен тимпан.Катедрала во Отен(околу 1130-1135)


Давид и Голијат,непознат автор -12 век НЕ

Наспрема ова


Лаокон и неговите синови ,1 век ПНЕ

Олтарот во Пергамон 2 век ПНЕ

Блискоста на стилот на италијанската тн „Ренесанса„,со „античкогрчкоримската„ уметност е неверојатна.А сепак во прашање се 10 века разлика во кои уметниците опрво биле махери,па потоа заборавиле„ како се прави тоа „до идиотштина и на крајот набрзина за еден век почнале да заличуваат на мајстори.Шио ми га Џура.


Џамболоња(Жан Булоњ,1529-1608).Грабнувањето на Сабињанките,Фиренца.

Драмата,нагласената анатомија до совршенство,овие мора да се зафркаваат со нас.Херкулес Фарнезе,Лисип,4 век пред нашата ераХеркулес и Какус(Бартоломео Бачо Бандинели 1493-1560)


No comments:

Post a Comment