Search This Blog

Friday, May 25, 2012

Двоглав орел или феникс

Наводно по 11 века постоење на „Римско царство„ на византискиот император Исак I Комнен (5/8 Јуни 1057 – 22 Ноември 1059) му текнало наместо едноглавиот орел да стави двоглав орел,наводно како знак на постоење Западно и Источно Римско царство.„ Римското царство„ во времето на Исак I Комнен веќе 7-8 века било „поделено„(од времето на Диоклецијан,284-305 НЕ) а од последниот „западен„ император поминале веќе печес  века.Во периодот на промената од едноглав во двоглав орел се случила и „Големата шизма„,поделба на црквата на источна и западна односно православна и католичка.

Црквата се поделила,орелот добил две глави? Хм.Тетрадрахма на Елагабалус (218-222 НЕ )и римскиот орел-АквилаЗлатна номизма на „пронаоѓачот„ на двоглавиот орел(кој божем и се борел со двоглав орел,бог да чува) Исак I Комнен(1057-1059 НЕ)Чеканењето пари ни малку не се подобрило за 8-9 века од Елагабалус до Исак,напротив ,се влошило.Нема врска.

Што ми беше поентата.Кога ќе го видам двоглавиот византиски орел,веднаш ми излегува пред очи следната асоцијација.
Во приказната за Александар,кога се сетил да го испитува небото,му дошла генијална идеја.Врзал два (или четири) орли нејадени многу долго,земал два стапа и на нив закаќил печено месо.Ги дигнал стаповите нагоре.Орлите летале сакајќи да го изедат никогаш недостижното месо и така Александар си завршил работа.

Сликите се од ТУКА

Империјалн штит на Хенрик IV 1305-1315
Инсигниа на 33 степен на шкотската масонерија

Левиот орел е бројот 9 а десниот бројот 6.Заедно даваат петнаесет,бинарно 1111,3=11 значи 33 христови години =1111

Стрелата е под 500 степени или рамностран триаголник 60,60,60 или 666 бројот на ѕверот и човекот
Има некоја тајна врска меѓу земјата и небото,меѓу двоглавиот орел на „Византија„ и поделбата на црквата,меѓу вознесувањето на Александар на небо со помош на орлите , „римскиот орел„ и орелот на Туркоманите и други на истокот ( има исламски пари со орел на едната страна а од другата давидова ѕвезда).Тука е врзано и тркалото на среќата (четирите орли),дел од истата иконографија.Адраминтион (чеканење во,од адра ), Мизија ,божем 4-2 век ПНЕ.Во Мизија е се:Тројанска војна,планината Олимп,Пергамон
Мизите имале јазик сличен на оној на Пеонците


Паричка на Насрадин Махмуд 1201-221

Овој „орел„ со две глави може да не е орел туку „феникс„,симбол на воскреснувањето.Хм.Хм.Хм.

No comments:

Post a Comment