Search This Blog

Monday, May 28, 2012

Клеопатра Антоанета

Клеопатра(70-30 ПНЕ),значи „од славен татко„.Исфрленава града на античкиов рељеф(наводно 1-3 век НЕ) е типично „ренесансна„


Клеопатра не била кујзнае каква инспирација за сликарите се до 18 век кога Наполеон го „открил„ антички Египет.Повеќе било шанса за сликање голи гради.Најмногу ми се допаѓа барокната Клеопатра на Тиеполо.Ренесансните уметници а богами и другиве врска немале каков бил „антички„ Египет ни какви перики носела Клеопатра.
Одговорот на историчарите на уметност е дека до 17 век (и понатаму) воопшто не им било гајле за „историцитетот„ на претставата на личноста во делото.

Јас пак си мислев дека во ренесансата нешто се „возобновувало„.

Изгледа само се измислувало.Џовани Батиста Тиеполо,1740ти "Банкетот на Клеопатра," или Клеопатра како Марија Антоанета
Втора омилена,Лавинија Фонтана 1552-1614,Клеопатра како Султан Сулејман
Трета,Џампетрино (комбинација на Леонардо и Рафаел)1495-1540,Клеопатра( како италијанска селанчица)
Пјеро ди Козимо 1462 – 1521
Симонета Веспучи како Клеопатра

Lairesse Gerard 1680 cleopatra 


Jacopo de' Barbar1495-1516Guido Cagnacci: Death of Cleopatra (1658)


STANZIONE Massimo Cleopatra 1586 – 1656


Anton Raphael Mengs (1728-1779 )Jean-Baptiste Regnault: The Death of Cleopatra (1796/1799)

Jacob Jordaens 1653


Guido Cagnacci (Santarcangelo di Romagna, 1601 – Vienna, 1663)
Il suicidio di CleopatraGuido Reni (1575 – 1642)

"Kleopatra" Cesare Gennari,1663Cleopatra - 1590 - Denys Calvaert


 Pierre Mignard,1670

"Kleopatra" Peter Paul Rubens,1615


Johann Liss 1622-24  

Eugène Delacroix (1798 – 1863)Jean André Rixens: The Death of Cleopatra (1874)(Клеопатра како ориентална харемска одалиска)Hans Makart: The Death of Cleopatra (1875) и Cleopatra Hunting on the Nile (1876)

Lawrence Alma-Tadema(1836–1912)

Холивуд 2002  

No comments:

Post a Comment