Search This Blog

Wednesday, May 2, 2012

Каде се црнците?

„Кога настанал универзумот,луѓето прво се појавиле во Египет(ката тон Египтон) поради убавата клима а и поради природата на реката Нил....
Кога на почетокот се обликувал светот,земјата (Египет) била подобра од било кое друго место на земјата и поради добрата природа на нејзината почва,...„
Диодорус(1 век ПНЕ)

Ако првите луѓе се појавиле во Египет,сите би биле прилично црномурести.Тоа на „Диодорус„ не би му се допаднало да знаел какви точно луѓе живеат во Африка.За „античките Грци„ краевите на земјата биле во Скитија од горе и Етиопија од долу.Во Библијата(стар и нов завет) зборот „црн„(black) се појавува околу триесетина пати но никогаш за човек со црна кожа од раѓање,само за потемнети од сонце од мака од оган и слично.Проверено ТУКА на Кинг Џејмс Библијата .

Во „античките извори„ воглавно нема црнци.Има Египќани и Етиопјани но нема црнци-црнци.Нема опис од „античките на нивниот карактеристичен изглед и религија.Етиопјани,можно ли е да не си ги видел или да ги избегнуваш 3000 години?

Денешните потомци на црните робови од САД мака мачат да се пронајдат во „античките и ранохристијански примарни извори„ па за да докажат дека и тие постоеле уште од Адам исфрлаат еден куп смешни тези дека тројца римски папи биле црни ,дека Богородица била црномуреста како Изис(Изида од Стоби,локнеста но не и црномуреста) или дека белите луѓе во антиката воопшто не биле расисти.
Тоа едноставно не е точно.
На луѓе воспитани дека луѓето со различна боја на кожата се исти не би им текнало да „извезуваат„ и„увезуваат„ црни робови и тоа да го сметаат за нормално се до 20 век.Од 16 до 20 век околу 12 милиони Африканци биле „извезени„ во Америка.Но зошто токму од 16 век?Затоа што дури по 16 век имало огнено оружје и бродови способни да го обиколуваат брегот на Африка.Да оди пешки сред Африка дури и со оружје,не се осмелил ни Наполеон.

Етиопија или Абисинија не била колонизирана од европска сила до 1936 кога била окупирана од Мусолини.

Па која била таа наводно бела Етиопија во античките извори?Пред „големите откритија„ авторите биле “многу глупи„.Херодот ја мешал Етиопија со Нубија која била „црна„ исто така,или со Судан.Нека е и Јемен.Според мене нема голема разлика.Целиот континент се именувал Етиопија ама во него немало необични црни луѓе.Неверојатно.
Мене ништо не ме чуди.Приказните за Етиопија и Египет се пишувани од луѓе кои не поминале ни 100 километри од дома.Може глобтротерството било опасно?


No comments:

Post a Comment