Search This Blog

Monday, June 4, 2012

Градот на седумте ритчиња

Бројот 7 во нумерологијата означува комплетност,перфекција универзум.


Седмицата е интересна:

7 денови во неделата,7 бои на виножитото, седум отвори на човечкото тело, 7 чакри, 7 “антички “метали, 7 смртни гревови, 7 доблести, седум „антички„ планети (Сонце, Месечина, Меркур, Марс, Венера, Јупитер,Сатурн) итн, итн.
Бројот 7 е најомилен во Исламот (светот се состои од 7 слоја и други седмици).

Човековиот живот според Шекспира има седум стадиуми:


А градовите?Тие имаат по 7 ритчиња.Затоа античкиот Рим е сомнително средновековен.Но Рим не е единствен.Има и други.

Рим,Италија

Славните седум ритчиња: 

Авентинус,Каелиус,Капитолинус,Есквилинус,Палатинус,Квириналис,Виминалис.


Црвеното е ѕидот на Сервиј Тулиј( Murus Servii Tullii,Mura serviane, веројатно некои робови-Серви  го граделе со Тули) .Ханибал со слонови ги минал Алпите ама ѕидот го спречил да влезе во Рим иако на него наводно имало 16 порти за влез-излез.
Слободно смејте се.

Истанбул,Нов Рим

Божем Цариград, Константинопол (Цврст-град), Истанбул, бил изграден по пример на „античкиот Рим„ ,на 7 ритчиња.Немаат име.На првото ритче е Света Софија,на второто Столбот на Константин,на третото џамијата Сулејмание изградена од Величествениот,на четвртото Црквата на светите апостоли,(срушена а на нејзино место е изградена Фатих џамијата),на петтото Џамијата на Султан Селим (Јавуз Селим) исто така дело на величествениот а посветена на неговиот татко,на шестото е Ајвансарај (висока палата) каде е Палатата на Порфирогенетите (Текфур) и др, а седмото е со име -Кзеролофос-суво ритче.


Столбот на Константин во Истанбул.Не се смејте,Аполон на врвот во главата имал делче од крстот на кој бил распнат Исус,на дното ,светилиште со делчиња од крстовите на двајцата распнати со Исуса,кошници со лебот и рибите од исусовите чуда и маслото со кое Марија Магдалена му ги „миела„ нозете .Денес нема ништо од тоа.

Атина

Исто така град на седум ритчиња:Акрополис,Ареопагул,Лофос Филопапу,Лофос Нимфон,Пникс,Ликаветус,Турковуниа(турска планина).

Ерусалим

Исто така град на седум ритчиња:Скопус,Ноб,Планина на навредите,Планина Зион(Цион),Планина Орфел,Карпата,нова планина Зион.

Москва

 (Семь холмов Москвы)

Кремлин,Три Планини,Твер,Страстнаја Горка,Сретенски-Сукаревски,Тагански,Шиваја Горка.

Брисел

St.Michielsberg, Koudenberg, Warmoesberg, Kruidtuin, Kunstberg, Zavel и  St.Pietersberg

И многу други градови (види ТУКА)

No comments:

Post a Comment